« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
ZAPAMTITE

Mediteranska prehrana - kraljica zdrave prehrane

Mediteranska prehrana u svim relevantnim istraživanjima iznova dokazuje svoju učinkovitost kao način prehrane koji donosi mnoge blagodati za zdravlje

Zašto ne bi jeli - mediteranski
Zašto ne bi jeli - mediteranski (Shutterstock)
Više o

mediteranska prehrana

,

zdravlje

Istraživači sa sveučilišta u Wuerzburgu su utvrdili kako ispitanice koje se najviše pridržavaju mediteranskog načina prehrane imaju prosječno 20% manji rizik da će pretrpjeti frakturu kuka.

Mediteransku prehranu karakterizira visoki udio ribe, maslinovog ulja, voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki i integralnih žitarica.

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine su prikupljeni od oko 90000 žena.

Uz to, istraživanje provedeno na Rush University u Chicagu sugerira kako je mediteranska prehrana povezana sa sporijim slabljenjem mentalnih sposobnosti u starijoj životnoj dobi.

Ispitanici čija je prehrana najviše nalikovala mediteranskoj su imali najbolje rezultate na testiranjima pamćenja i osnovnih matematičkih sposobnosti.

Znanstvenici vjeruju kako je to moguće objasniti učinkom mediteranske prehrane na reduciranje oksidativnog stresa i upalnih procesa povezanih s razvojem demencije.

Za kraj, mediteranska prehrana je u borbi protiv pretilosti učinkovitija od običnog ograničavanja unosa kalorija, jer može već u roku od nekoliko mjeseci smanjiti rizik za srčani i moždani udar, a glede dugoročnog pozitivnog učinka na tjelesnu masu nadmašuje dijete koje ograničavaju unos masnoća.

Mediteranska prehrana se pokazala iznimno učinkovitom glede smanjenja rizika za smrt kod osoba koje su doživjele srčani udar, dodaju stručnjaci iz Academy of Medical Royal Colleges.

 

30.03.2016. 15:20:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh