Mediteranska kuhinja je najbolja hrana kako za srce tako i za um
Brojna istraživanja pokazala su da mediteranska kuhinja pozitivno djeluje na zdravlje srca, a nova studija sugerira da "dalmatinska spiza" ima blagotvorno djelovanje i na mozak
Znanstvenici su već pokazali da bi mediteranska kuhinja, pa tako i "dalmatinska spiza", mogla pozitivno utjecati na zdravlje srca i krvnih žila, no novo istraživanje sugerira da "morska hrana" može blagotvorno utjecati i na mentalnu funkcionalnost, piše The Wall Street Journal.
Naime, nedavno istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Archives of Neurology pokazalo je da mediteranska kuhinja može štititi od oštećenja krvnih žila u mogu, te na taj način smanjiti rizik od moždanog udara i gubitka pamćenja.
Zajednička studija Sveučilišta Miami i Columbia proučavalo je kako prehrana koja sadrži povrće, voće, ribe, cjelovita zrna, orašaste plodove, maslinovo ulje i umjerenu količinu alkohola te se bazira na smanjenom unosu crvenog mesa, slatkiša i rafiniranog zrnja, poput bijelog kruh ili bijele riže, utječe na zdravlje krvnih žila u mozgu.
Znanstvenici su proveli istraživanje na uzorku od skoro tisuću osoba, a pomoću magnetne rezonancije uočili su da ispitanici koji svoju prehranu temelje isključivo na mediteranskoj kuhinji imaju manje lezija bijele tvari u mozgu, odnosno oštećenja malih krvnih žila. Oštećenja tih žila mogu izazvati tzv. tihe moždane udare koji nemaju trenutne simptome, no s vremenom mogu negativno utjecati na kognitivne funkcije.
Znanstvenici smatraju da vrste masnoće koje se putem hrane unose u tijelo igraju presudnu ulogu. Osobe koje konzumiraju nezasićene masne kiseline, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju, imaju znatno manje oštećenja bijele tvari u mozgu.
Novi komentar