« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Meditacijom do toliko potrebnog mira i sklada

Meditacija ne podrazumijeva baš uvijek sjedenje i mirovanje jer postoje brojni načini meditacije, koji omogućavaju kretanje, a na taj se način istodobno vježbaju i tijelo i um

(Arhiva)
Više o

joga

,

meditacija

,

tai chi

,

qigong

Meditacija može donijeti prijeko potreban unutrašnji mir i sklad koji nam toliko nedostaje u ova luda vremena, no kako većina ljudi meditaciju vidi jedino kao sjedenje, rijetko se odlučuju za primjenu istog pravdajući se kako nemaju vremena za to ili su previše nervozni.

Takvim ljudima preporučujemo aktivne vidove meditacije koji nisu klasični, no toliko će vam zaokupiti um da će vrlo uspješno izbrisati loše misli i pomoći vam u dostizanju unutrašnjeg mira.

Boravak u prirodi - vrijeme provedeno vani, u prirodi, učinit će čuda za vaše psihičko zdravlje. Planinarenje, primjerice, blagotvorno djeluje na raspoloženje, umiruje i opušta um, a čisti zrak pogoduje i općem zdravlju.

Hodajuća meditacija - smirujuća šetnja način je meditacije koji svatko sebi može priuštiti. Šetnjom se možete osloboditi stresa, udahnuti svježega zraka, ukoliko šetate u prirodi, ali i održati razinu fizičke spremnosti.

Joga - vježbanje joge ima višestruku korist i za um i za tijelo. Osim što će vas pošteno oznojiti i popraviti fleksibilnost mišića, joga je i umno iskustvo, koje omogućava meditaciju. Tijekom izvođenja kompleksnih pokreta, um mora biti usredotočen i jasan. Vježbajući jogu, vježbat ćete razinu vlastite koncentracije, ali i opustiti um.

Qigong - drevna kineska metoda ujedno je i mentalna, fizička i duhovna vježba, koja odgovara svima, bez obzira na dob. Pokreti su u qigongu spori i ritmični, a usredotočeni su na smirenje uma i staloženo disanje. Qigong vas oslobađa boli, smanjuje tjeskobu i poboljšava stabilnost, a obzirom na to da se istovremeno radi i o umnoj vježbi, vaša će kvaliteta života biti osjetno poboljšana.

Tai Chi - iako je tai chi borilačka vještina, mnogi ga smatraju podvrstom qigonga. Sastoji se od nježnih, ritmičkih pokrea, kojima postižete duhovnu ravnotežu i jasan um. Iako se u početku čine spori, pokreti ubrzavanjem postaju borilački. Izvođenje tai chija zapravo je umirujući ritual, kojim uvelike rasterećujete um i oslobađate se stresa.

16.02.2016. 18:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh