« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
PRIJE I POSLIJE

Medicinski stručnjaci protiv Photoshopa

'Fotošopiranje' je postalo termin koji obuhvaća sve oblike korekcija i uređivanja fotografija i uz pomoć svih dostupnih sredstava

Prije i poslije
Prije i poslije (YouTube)
Više o

photoshop

,

retuširanje

,

fotografije

,

fotošopiranje

Dosta je bilo varanja. U tu bi se rečenicu mogla sažeti inicijativa američkih liječnika koji su se okomili na 'fotošopiranje' (uređivanje fotografija putem softvera Photoshop i njemu sličnih). Da preciziramo, nema zdravstvena struka ništa protiv softvera kao takvog već protiv lažnih obećanja. Onako lijepi, savršeni i zdravi kao što su modeli i manekenke po časopisima nikada nećete postati - oni možda i jesu lijepi po prirodi, ali takvima kakvima ih gledamo u medijima nikada neće biti ni oni. Za sve je, dakle, kriv Photoshop.

Znate već, radi se o posebnom računalnom softveru za obradu fotografija. Nekada je bio dostupan isključivo profesionalcima, danas ga svatko može koristiti. Ipak, 'fotošopiranje' je postalo termin koji obuhvaća sve oblike korekcija i uređivanja fotografija i uz pomoć svih dostupnih sredstava.

Primjera zlouporabe ovog alata ima milijun. Najaktualniji, barem U SAD-u, je svakako Kim Kardashian. Međutim, ne trebate ići tako daleko da biste vidjeli slične stvari i u Hrvatskoj. Svratite do bilo kojeg kioska ili na bilo koju domaću medijsku internetsku stranicu i lako ćete naći fotošopirane Hrvatice i Hrvate s estrade. Drugim riječima, gotov da ne postoji glumica, pjevačica ili TV zvijezda čije fotografije nisu 'retuširane' prije nego li se pojave u časopisima.

Upravo zato je Američko medicinsko udruženje (AMA), jedna od najvećih medicinskih organizacija na svijetu, odlučilo pozvati na uzbunu: „Te izmjene doprinose stvaranju nerealnih očekivanja o ispravnosti vlastitog izgleda našeg tijela; to je naročito opasno kad su u pitanju djeca i mladi koje je najlakše impresionirati", stoji u priopćenju AMA-e. Udruženje je stoga pokrenulo inicijativu senzibiliziranja agencija, medija i profesionalaca iz tog sektora kako bi se ta praksa što više smanjila. Još nismo došli do točke u kojoj ćemo morati zabraniti mijenjanje fotografija na ovaj način, ali vrlo smo blizu nje. Od europe do SAD-a pa čak i Azije, naveliko se raspravlja o tome što učiniti. Jedno od mogućih rješenja kojima bis vi bili zadovoljni je to da se jasno navede koja je fotografija 'fotošopirana'.

Liječnici i stručnjaci iz medicinskih sfera sigurno imaju najviše prava da se bune zbog toga što se stvara lažni ideal ljepote. S druge strane, ima tu i nešto licemjerja. Sumnjamo da ste igdje čuli liječnike i stručnjake za estetske zahvate (koji su ravnopravni članovi ovakvih organizacija) da govore protiv odlaska pod nož i protiv operacija koje i sami promoviraju, nerijetko u istim časopisima u kojima gledamo 'savršene ljepotice'.

02.07.2011. 20:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh