« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
IL PALIO

Je li opravdano riskirati živote životinja radi ljudske zabave

U Sieni se svake godine održava Il Palio, utrka konja u kojoj životinje nerijetko smrtno stradavaju

Il Palio di Siena
Il Palio di Siena (Wikipedia)
Više o

zabava

,

životinje

,

konjske utrke

,

Palio di Siena

Prošloga petka jedna se konj zabio u prepreku odnosno ogradu i smrtno stradao na treningu za poznatu utrku oko popločanog trga u talijanskom gradu Sieni zbog čega su se razljutile brojne udruge i aktivisti za prava životinja koji su zatražili ukidanje tog riskantnog natjecanja.

Talijanska ministrica turizma Michela Brambilla kazala je da bi se otkazivanje utrke u budućnosti moglo uzeti na razmatranje, a njene riječi je potvrdila i novinska agencija ANSA. Konj Messi zabio se u prepreku na zloglasnoj okuci (La Curva di San Martino) i ubrzo nakon toga preminuo, stoji na internetskoj stranici Gradske uprave Siene. ANSA piše da je konj bio 6-godišnji dorat. Popularni Il Palio di Siena, utrka koja se održava dva puta svakoga ljeta, žestoko je natjecanje između toskanskih susjedstva koje privlači desetke tisuća posjetitelja. Konji trče brzinama pri kojima, u slučaju pada, vrlo lako mogu slomiti vratove i oni i jahači. Trče po kružnoj stazi prekrivenoj prašinom koja je u trkalište transformirana iz popločanog trga, a džokeji odjeveni u srednjovjekovne kostime ih udaraju bičevima.

Međutim, kritičari i aktivisti koji se bore za prava životinja tvrde da se radi o okrutnoj praksi koja je opasna za konje koji stalno padaju, sudaraju se ili se sapleću tijekom utrke. Od 1970. godine do danas smrtno je stradalo 50-ak konja.

Brambilla je rekla kako je došao trenutak da se razmotri legitimnost ove tradicije i da se provedu opsežne studije o tome treba li nastaviti s njom ili ne. Ona je dodala da Palio nije nedodirljiv, citira je ANSA. Siena je grad pod zaštitom UNESCO-a i jedno od najposjećenijih talijanskih turističkih odredišta, ali uskoro bi mogao ostati bez velike turističke atrakcije. Što mislite, je li opravdano riskirati živote životinja radi zabave ljudi?

03.07.2011. 13:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Petra
    04.07.2011. 09:46
    svaki komentar je suvišan..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh