« Putovanja
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
SAZNAJEMO

Medeni odmor za pamćenje

Aktivan odmor, posjet pivovari, opuštanje u termalnim vodama s najpovoljnijim bioenergetskim djelovanjem, posjet srednjovjekovnom dvorcu odakle se pruža prekrasan pogled na grad te najfiniji medeni zalogaji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Terme Laško)
Više o

Terme Laško

,

Thermana Park Laško

Laško ima okus mirisne medene kreme tek izvađene iz peći na drva. Laško je zdravo kao med koji pčele skupljaju u termalnom parku. Miriše na divlje bilje. Lagano je i bogato kao pivo. Iznenađuje okusima koje ćete poželjeti ponijeti sa sobom... savršena je to pozivnica u ovaj prekrasan kraj koji, udaljen tek sat vremena vožnje od Zagreba, može poslužiti kao savršen bijeg od rutine.

I doista, želite li provesti uzbudljiv dan ili vikend udvoje, Laško je idealna destinacija, jer - osim što Terme Laško, sa svoja dva hotela, Thermana Park Laško i Zdravilišće Laško, uvijek imaju primamljive ponude za svoje goste, još je puno sadržaja koji će putovanje učiniti nezaboravnim.

Laško je mjesto pivske tradicije, pa se svakako isplati posjetiti Pivovaru Laško. U dva i pol sata, koliko organizirani obilazak traje, vidjet ćete moderne pogone u kojima se proizvodi pivo, ali i kušati najfinije kapljice koje se po jedinstvenoj recepturi proizvode od najboljih sorti hmelja. Poslužit će vam ih u sasvim originalnom prostoru, drvenoj bačvi, a obilazak uključuje i posjet muzeju, koji prikazuje zanimljivu pivsku tradiciju od 1825. godine. Posjetitelje uvijek oduševi i još jedan "detalj" - gradska željeznica koja prolazi kroz samu tvornicu.

Doći u Laško, a ne popeti se na srednjovjekovni grad Tabor, bila bi prava šteta. Stari dvorac, koji datira još od 1145. godine, nekada je bio posjet grofova celjskih, koji su tamo uživali u povremenim lovačkim i viteškim igrama, dvorac je kasnije pretvoren u logor i uništen, no nakon temeljite obnove, danas je mjesto koje skriva dugu povijest i odakle se pruža najljepši pogled na grad i pitoreskne brežuljke. Unutar dvorca smješten je i jedan od najpoznatijih slovenskih restorana, u kojem, između ostalog, ne smijete propustiti kušati ručno rađene praline te druge božanstvene deserte.

Obvezno posjetite i neke od seoskih gospodarstava i kupite jabučni sok i ocat. Sok iz visokih stabala jabuka livadnih voćnjaka ima poseban okus, baš kao i jabučni ocat kojeg u ovom kraju oplemenjuju različitim biljem.

Za one koji više vole aktivan odmor, čitav ovaj kraj, možete razgledati na biciklima, jer imaju odlično uređene biciklističke staze, kao i mini-vježbališta uz samu rijeku Savinju. U Termama Laško, ispod božanstvene staklene kupole, nalazi se čak 2200 metara četvornih vodenih površina s različitim rekreacijsko-masažnim bazenima i visećim whirlpoolima te wellness centrima. Već samo i kušanje termalne vode, koja u Termama Laško ima blagotvoran kemijski sastav i povoljno bioenergetsko djelovanje, pridonijet će uspostavljanju energetske ravnoteže u tijelu.

U Termama Laško ne propustite ni kušati Termaninu medenu pitu za koju vam otkrivamo i recept.

Termanina medena pita


Sastojci:

Za tijesto: 160 g mljevenih oraha, 160 g maslaca, 160 g brašna, 140 g šećera, 2 žlice meda, prstohvat soli

Za nadjev: 500 g svježeg sira, 4 žumanjka, 100 g maslaca, 100 g vrhnja

Za preljev: 4 bjelanjka, 150 g šećera

Priprema: pomiješajte brašno, sol, maslac koji ste prethodno držali na sobnoj temperaturi, orahe, med i šećer te izradite glatko tijesto. Ostavite ga neka odstoji 30 minuta, a potom ga premjestite u posudu za pečenje veličine 20 x 25 centimetara te pecite na temperaturi od oko 170 stupnjeva 20 minuta. Tijesto izvadite iz pećnice nakon 20 minuta te rasporedite po njemu nadjev koji ste napravili od svježeg sira, žumanjaka, maslaca i vrhnja te pecite još 15 minuta. U međuvremenu istucite bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg, prelijte njime kolač i pecite još 12 minuta na 180 stupnjeva.

09.02.2019. 14:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh