« Život
objavljeno prije 14 godina
ŠPIJUNSKE IGRE

Medene zamke - nikada ne vjerujte seksi ženama

POGLEDAJTE VIDEO: Lijepe, pametne, neodoljive tajne agentice koje seksom izvlače informacije i tajno snimaju žrtve najjače su oružje obavještajnog i korporativnog miljea

Katja Geramisova zavela je vodećeg ruskog prodemokratskog aktivistu navodno po narudžbi Kremlja
Katja Geramisova zavela je vodećeg ruskog prodemokratskog aktivistu navodno po narudžbi Kremlja (MWN)

Tajne službe pa čak i neke kompanije još uvijek se služe takozvanim 'medenim zamkama' ('honey traps') protiv svojih neprijatelja. Ruski prodemokratski aktivisti otkrili su na teži način da, ako ih progoni neka seksi žena jako željna seksa, vrlo je vjerojatno da radi za neku špijunsku tajnu agenciju. U biti, takve žene sinonim su za jedan od najstarijih trikova špijunaže - koji je itekako još uvijek vrlo uspješan.

Nedavno je Ilya Yashin, poznati prodemokratski blogger upoznao privlačnu ženu imena Katja. Ona se činila jako zainteresiranom za Yashina - ustvari, toliko zainteresirana da je odmah htjela seks s njim. Na Yashinovu nesreću, Katja Gerasimova radi za rusku vladu; njen zadatak je snimiti kamerom seksualne odnose s vodećim prodemokratskim aktivistima. „Osjetio sam da nešto ne valja", objašnjava Yashin, kojemu je kasnije prišla još jedna lijepa žena sa seksualnim apetitima. „Jedno je zabavljati se s djevojkama. Druga je stvar kada te djevojke žele učiniti nešto što bi vam uništilo reputaciju Kad god bi djevojke donijele seksualne igračke i drogu počele su se ponašati čudno. Nisu baš profesionalne u glumi i prerušavanju pa mi se sve to činilo sumnjivim."

Yashin je popustio iskušenjima Katje i njenog društva, baš kao i nekolicina drugih ruskih disidenata samo da bi kasnije na internetu pronašli snimke svojih avanturica. Dobrodošli u svijet medenih zamki, u kojemu predivne žene hvataju neprijatelje, strane špijune i disidente na račun vlada. „Medene zamke potiču još iz antičkih vremena", primjećuje Phillip Knightley, autor knjige „The Second Oldest Profession: Spies and Spying in the Twentieth Century". „Tajne sigurnosne i obavještajne agencije još uvijek se služe medenim zamkama i to ne samo heteroseksualnim."

Jedan od ciljeva je ponižavanje žrtve, u biti razoružavanje neprijatelja. Phillipe Vasset, urednik portala Intelligence.com, objašnjava kako „Rusi najčešće koriste medene zamke upravo u tu svrhu". „Odjednom se snimka pojavi na YouTubeu prikazujući diplomatu ili disidenta s prostitutkom. To je vrlo učinkovit način uklanjanja diplomata, a nešto slično zadesilo je i britanskog izaslanika u Rusiji."

Kina, još jedan čest korisnik medenih zamki, upotrebljava ovu strategiju radi prikupljanja osjetljivih informacija. „Ja bih bio vrlo pažljiv kad su u pitanju žene koje pružaju usluge poslovnjacima koji dolaze u posjet Kini", savjetuje Knightley. „Čak i ženske zaposlenice u hotelima rade za razne agencije." Prošle je godine jedan agent iz indijske špijunske agencije, RAW, upao u situaciju nalik filmovima Jamesa Bonda u kojoj je se ispostavilo da je njegova kineska ljubavnica bila tajna agentica. Rizik koji proizlazi iz medenih zamki je toliko velik da je MI5, britanska tajna služba, nedavno poslala dokument upozorenja svim poslovnim subjektima upozoravajući ih da kineska tajna služba „iskorištava ranjivosti kao što su, na primjer, seksualne veze s ciljem prisiljavanja pojedinaca na suradnju."

„Korištenjem usluga prostitutki radi dobivanja informacija vrlo je popularno među naftnim i sigurnosnim tvrtkama", objašnjava Vasset. „U prošlosti se obavljanje te prakse prikazivalo u vidu troškova poslovanja." Najdramatičnija intervencija pripadnice jedne skupine takozvanih call girls, zbila se 1986. godine kad se izraelski nuklearni znanstvenik Moredechai Vanunu, koji je tada prebjegao u Australiju, sprijateljio s jednom prelijepom ženom. Ona je nedugo nakon upoznavanja pozvala opčinjenog Vanunua da je dođe posjetiti na jedan vikend u Rim - gdje su ga izraelski agenti oteli.

Otkako je naslutio i otkrio Katjine namjere, Ilya Yashin sam je pokrenuo vlastitu istragu om njenim aktivnostima; otkrio je da ona ima barem tri suradnice koje vrebaju ruske prodemokratske aktiviste. „Orkestriranjem ovih slučajeva , Kremlj želi odvratiti pozornost ruskog naroda s najvažnijih problema", objašnjava Yashin. „Bio je to strašan psihološki udarac opozicijskom pokretu. I Kremlj je ipak uspio u izazivanju velikog skandala."

Werner Stiller jedini je špijun koji je radio i za istočnonjemačke i zapadnonjemačke tajne službe, ali i za CIA-u. On je sad poduzetnik koji živi i radi u Mađarskoj s novim identitetom.

Koriste li se sve obavještajne agencije medenim zamkama?

Sve obavještajne agencije služe se istim oruđem; jedina je razlika u lokacijama i u tome što sve mogu obavljati bez posljedica. U Istočnoj Njemačkoj obavještajna agencija je mogla raditi što je i kako je htjela, bila je to država u državi. Nismo imali školu za call girls operativke, kao što je navodno bio slučaj s KGB-om, ali možete biti sigurni da su bile prisutne u sve i jednom hotelu. CIA se definitivno koristi njima, ali zapadnonjemačka agencija nikako jer je to vrlo birokratska agencija čiji se svaki potez pozorno promatra.

Jeste li Vi koristili medene zamke?

Dvaput, kako bi se infiltrirao u zapadnonjemačku agenciju. Ali jednom sam se i sam zaljubio u jednu od njih.

Koliko su uspješne?

U smislu prikupljanja osjetljivih informacija i nisu baš uspješne. Pravi je uspjeh kompromitiranje muškaraca. A ucjenom preko fotografija na kojima se muškarac vidi s prostitutkom agencije mogu prisiliti bilo koga na suradnju.


Piše: Elisabeth Braw/Metro World News uz suradnju s Anastasiom Minkovom
14.05.2010. 15:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh