« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SVEMIRSKI MENU

Astronauti u svemiru jedu i pse

Kineske svemirske letjelice u svojoj astronautsko-gastronomskoj ponudi, osim piletine i ribe, također imaju i meso pasa iz okruga Huajiang

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

psi

,

astronauti

,

pseće meso

,

Beaver Creek

Prvi kineski svemirski čovjek, astronaut Yang Liwei (na fotografiji dolje), kaže da on s kolegama snagu za orbitiranje oko Zemlje dobivaju jedući pse.

Ovaj 44-godišnji vojni pilot, koji je zapovijedao misijom Shenzhou Five 2003. godine, u svojoj je autobiografiji „Devet razina između neba i zemlje" otkrio nekoliko pojedinosti o meniju u blagovaonici svoje svemirske letjelice.

„Mnoge moje prijatelje zanimalo je što jedemo (u svemiru), oni su uvjereni da astronauti sigurno jedu nekakve skupocjene delikatese, poput peraje morskog psa ili školjke 'Petrovo uho'", piše Liwei. „U stvarnosti, jedemo sasvim normalnu hranu, nema potrebe da to bude u tajnosti", dodao je.

Na popisu jela nalaze se pirjana piletina, riba, i pseće meso iz okruga Huajiang iz Guangdonga, koje je diljem Kine poznato po svojoj hranjivosti. Lokalna izreka s juga Kine kaže da je „pas iz Huajianga za čovjeka bolji od ginsenga", biljke koja igra veliku ulogu u tradicionalnoj kineskoj medicini. Napominje kako je prehrana astronauta posebna određena od strane kineskih nutricionista te da se namirnice kupuju kod posebnih dobavljača iz Pekinga.

Borci za zaštitu životinja bijesni su jer misle kako Liwei, inače nacionalni junak i idol milijuna mladih, svojim objavama popularizira pseće meso i daje loš primjer.

Jill Robinson, osnivačica organizacije Animals Asia, kaže kake se nada da će sam Liwei shvatiti da su i psi veliki junaci; bez njihove pomoći ne bi bilo moguće pronaći brojne nastradale u sečuanskom potresu. Uz sve to, ni sigurnost na Olimpijskim igrama održanim u Kini ne bi bila na visokoj razini da nije bilo pasa. "Sigurno zaslužuju bolje", zaključuje na kraju Robinson.

14.05.2010. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh