« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
GORAN JOVIĆ

Mate 50 Pro je apsolutni kralj mobilne fotografije

Goran Jović i Mate 50 Pro otkrivaju sve skrivene kadrove, zapamtite dobro kako se to radi ;)

Goran Jović
Goran Jović (Huawei)
Više o

fotografija

,

Goran Jović

,

Huawei Mate 50 Pro

Huawei je nedavno lokalno predstavio najnoviji flagship uređaj: Mate 50 Pro. Uz brzi procesor, SuperCharge tehnologiju brzog punjenja i SuperHub, značajku koja olakšava prijenos podataka i datoteka između aplikacija i uređaja bez napora, krasi ga i najbolja mobilna kamera na svijetu prema rezultatima DxOMark testiranja. Osim što je zauzeo prvo mjesto prestižne DxOMark ljestvice, Mate 50 Pro je ujedno i prvi smartphone na svijetu s fizički prilagodljivim otvorom blende podesivim na 10 razina. Što to znači za sve korisnike Mate 50 Pro pametnog telefona, što sve omogućuje nova Huawei XMAGE tehnologija te kako iskoristiti najbolje od mobilne kamere, upitali smo poznatog putopisca i svjetski nagrađivanog fotografa Gorana Jovića.

Goran ne propušta priliku za dobrom fotografijom. Iako je po struci kineziolog, strast prema fotografiji omogućila mu je terenski rad na bajkovitim svjetskim lokacijama koje bi mnogi voljeli posjetiti, no nažalost o tome mogu samo sanjati. Posjetio je najveće svjetske prijestolnice, osvojio najviše svjetske vrhove, a preživio je i Amazonu. Razvoj tehnologije pruža nam sve bolje mobilne kamere, a Goranovo dugogodišnje iskustvo naučilo ga je kako je puno praktičnije i jednostavnije koristiti mobitel, naročito ako se radi o uređaju s vrhunskom mobilnom kamerom, kao što je Mate 50 Pro, kojeg je Goran nedavno testirao. Donosimo vam njegove zaključke.

1. Kako si zadovoljan s novim Mate 50 Pro pametnim telefonom? Koje značajke bi posebno istaknuo?

Mate 50 Pro na prvi pogled osvaja svojim dizajnom i idealnim položajem kamera u odnosu na horizontalni ili vertikalni položaj uređaja. S obzirom da sam fotograf, kamera mi je uz komunikacijske alate jednako važna, a najveći otvor blende f/ 1.4 je zbilja impresivan, te omogućuje ulaz velike količine svjetla koje nam je potrebno u low light uvjetima i daje prekrasan bokeh efekt. Upravljanje kamerom gestama i glasom je jedna u nizu funkcija koje su se pokazale vrlo korisnim kada sam na terenu, bez partnera. Za upravljanje glasom postavim uređaj na stalak kako bi osigurao željeni kadar, a u postavkama kamere uključim funkciju upravljanja glasom i gestama. Ostatak je čista zabava, budeš glasan ili se nasmiješ i fotka je u galeriji. Putovanja i rad na terenu na udaljenim lokacijama zahtijevaju dobru bateriju, a Mate 50 Pro je ispunio sva očekivanja po trajanju baterije i brzini punjenja, ali i dostupnosti aplikacija, naročito sada kad AppGallery sadrži i Gspace - aplikaciju treće strane koja korisnicima pomaže u instaliranju Google aplikacija i usluga.", otkriva Goran Jović.

2. Kako ti se sviđa 50 MP kamera s prvim na svijetu fizički prilagodljivim otvorom blende podesivim na 10 razina?

Huawei je još jednom pokazao zašto je u vrhu svjetskog tržišta kada su u pitanju kamere mobilnih telefona. Mate 50 Pro je napravio još jedan korak naprijed s fizički prilagodljivim otvorom blende na 10 razina, što omogućuje široki izbor dubine polja oštrine ili jednostavnije rečeno biramo koliko toga u fotografiji želimo imati u fokusu. Uz Mate 50 Pro, svi fotografi entuzijasti i oni koji žive od fotografije, mogu vidjeti kako je riječ o genijalnom uređaju te iskoristiti svu raskoš i bezbroj njegovih mogućnosti. Fotografije imaju fini bokeh u prednjem i stražnjem planu što će probuditi „art stranu" u svakom korisniku", naglašava Goran.

3. Može li se pametni telefon usporediti s DSLR fotoaparatom?

„Ostvarivši najveći broj bodova u povijesti DxOMark testiranja, Huawei je napravio najveći iskorak u povijesti mobilne fotografije do sada. Od svih pametnih telefona, karakteristike kamere Mate 50 Pro pametnog telefona najbliže su onima kakve imaju DSLR fotoaparati. Moja topla preporuka svakome tko voli fotografirati je nabaviti ovaj malen, a moćan uređaj koji stane u džep".

Goran ne skriva oduševljenje kamerom, ali i ostalim funkcijama Mate 50 Pro pametnog telefona kojeg će obavezno ponijeti sa sobom na svoje sljedeće putovanje. Lokacija još nije potvrđena, no dvoumi se između Azije i Norveške. Gdje god se zaputio, sigurni smo da mu inspiracije za fotografiranje neće nedostajati, a uz Mate 50 Pro, može sigurno spavati.

Goran je s nama podijelio nekoliko fotografija napravljenih Mate 50 Pro pametnim telefonom, s naglaskom na portretnu i selfie kameru, a u nastavku možete pročitati koje načine rada je primijenio u kojoj situaciji i zašto.

Goran Jović | Huawei Mate 50 Pro

Koristeći portret način rada između dva izvora svjetlosti (prozor sprijeda i straga) s otvorom objektiva 1.4, Goran je stvorio fini bokeh efekt u pozadini, a za finalnu obradu odabrao je filter „Mystic", gdje je primijenio -3 razinu sjene te je tako dobio atraktivni crno bijeli portret.

Goran Jović | Huawei Mate 50 Pro

Pri stvaranju ove fotografije, Goran je za glavni izvor svjetla odabrao prozor s desne strane modela, što je pružilo dovoljnu razinu svjetlosti za portretni način rada. U obradi je korišten filter „Blue" koji je naglasio svijetle tonove lica i vintage izgled pozadine.

Goran Jović | Huawei Mate 50 Pro

Stvoreno „Fotografija" načinom rada s f/2 otvorom objektiva. Veliki zid podno modela ima svrhu reflektora sunčeve svjetlosti, a u završnoj obradi je rabljen filter „Classic".

Goran Jović | Huawei Mate 50 Pro

Kod ove fotografije Goran je koristio „Pro" način rada s f/1.4 otvorom blende stvorivši pritom genijalan bokeh efekt zamućene pozadine. Korišten je jedan izvor svjetlosti koja je dopirala kroz prozor pozicioniran ispred modela. Obrada je završena filterom „Mono" uz kontrast od +1.

Goran Jović | Huawei Mate 50 Pro

Fotografirano u selfie načinu rada. Fotografija sadrži impresivnu oštrinu koja je rezultat kvalitete kamere, bez korištenja filtera i bez dodatne obrade. 

16.11.2022. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh