Matcha čaj - čudo prirode za zdravlje
Fantastično zdrav čaj koji svojim blagotvornim učincima djeluje preventivno protiv cijelog niza bolesti i karcinoma novi je hit
Matcha čaj novi je hit na zapadu, iako se radi o vrsti zelenog čaja koja je u Japanu poznata od davnina. Proizvodi se u japanskim pokrajinama Nishio i Uji, a njegovi blagotvorni učinci su brojni - ubrzava metabolizam, pomaže sagorijevati masti četiri puta brže bez negativnih nuspojava.
Način proizvodnje i pripreme ovog čaja je jedinstven, jer se listići beru četiri tjedna prije normalne berbe zelenog čaja kako bi nastali posebni, tamnozeleni listovi koji se zatim pare, prigušuju, suše i drobe u izuzetno fini prah u granitnom mlinu.
Šalica matcha čaja sadrži pet puta više antioksidansa od bilo koje druge namirnice, a naročito je važan udio antioksidansa EGCG kojeg ima sto puta više. EGCG je poznat po svojoj djelotvornosti u borbi protiv raznih oblika raka.
Uz to, pun je kalija, željeza, kalcija, proteina i vitamina A i C, kao i prirodnog antibiotika katehina, pa je jedna šalica matcha čaja jednako učinkovita kao čak 10 šalica običnog zelenog čaja.
>> Recepti za fine i zdrave čajeve >>
Matcha čaj uvijek se mora konzumirati svježe pripremljen na sljedeći način:
Voda se zagrije do 60 stupnjeva, a u zdjelicu se stavi 1 - 2 grama praha. Bambusovom metlicom miješa se čaj dok se ne napravi pjena, a što je čvršća pjena, čaj je bolji.
Novi komentar