« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Masti su zdrave, evo koje trebamo jesti

Kao što postoje različite vrste ugljikohidrate (neke od njih izbjegavamo jer su loše), tako postoje i različite vrste masnoća.

Koje su masti dobre?
Koje su masti dobre? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

masti

Masti su zdrave i trebamo ih jesti, suprotno uvriježenom mišljenju, jer kao što postoje različite vrste ugljikohidrate (neke od njih izbjegavamo jer su loše), tako postoje i različite vrste masnoća. 

Zasićene masnoće pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, visokomasnim mliječnim proizvodima i kokosovom ulju. Ova vrsta masnoća može naškoditi kardiovaskularnom zdravlju i podići razinu kolesterola u organizmu te bi je trebalo jesti u malim količinama. 

Tu su još i trans masti kojima obiluje fast food, čips, pekarski proizvodi i visokoprocesuirane namirnice. Te masnoće treba u potpunosti izbjegavati.   

Postoje i nezasićene masnoće koje dijelimo na mononezasićene i polinezasićene masnoće, odnosno masne kiseline. Ove prve nalazimo u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima. Na zdravlje djeluju tako da snižavaju loš kolesterol koji začepljuje žile i uzrokuje srčani  i moždani udar.  

Polinezasićene masne kiseline dijelimo na omega-3 i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u biljnim uljima, visokomasnoj ribi poput lososa i tune te orašastim plodovima. One povećavaju razinu dobrog kolesterola u tijelu i reduciraju trigliceride u krvi. Dobre masnoće trebamo uvrstiti u svakodnevnu prehranu. 

Ovo je vjerojatno jedan od jednostavnijih načina da to učinite - maslac zamijenite avokadom. Namažite ga na kruh od cjelovitog brašna i začinite s par kapi soka od limuna, malo dimljene crvene paprike i sjemenkama sezama.

I to je to!

23.10.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh