Masti su zdrave, evo koje trebamo jesti
Kao što postoje različite vrste ugljikohidrate (neke od njih izbjegavamo jer su loše), tako postoje i različite vrste masnoća.
Masti su zdrave i trebamo ih jesti, suprotno uvriježenom mišljenju, jer kao što postoje različite vrste ugljikohidrate (neke od njih izbjegavamo jer su loše), tako postoje i različite vrste masnoća.
Zasićene masnoće pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, visokomasnim mliječnim proizvodima i kokosovom ulju. Ova vrsta masnoća može naškoditi kardiovaskularnom zdravlju i podići razinu kolesterola u organizmu te bi je trebalo jesti u malim količinama.
Tu su još i trans masti kojima obiluje fast food, čips, pekarski proizvodi i visokoprocesuirane namirnice. Te masnoće treba u potpunosti izbjegavati.
Postoje i nezasićene masnoće koje dijelimo na mononezasićene i polinezasićene masnoće, odnosno masne kiseline. Ove prve nalazimo u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima. Na zdravlje djeluju tako da snižavaju loš kolesterol koji začepljuje žile i uzrokuje srčani i moždani udar.
Polinezasićene masne kiseline dijelimo na omega-3 i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u biljnim uljima, visokomasnoj ribi poput lososa i tune te orašastim plodovima. One povećavaju razinu dobrog kolesterola u tijelu i reduciraju trigliceride u krvi. Dobre masnoće trebamo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Ovo je vjerojatno jedan od jednostavnijih načina da to učinite - maslac zamijenite avokadom. Namažite ga na kruh od cjelovitog brašna i začinite s par kapi soka od limuna, malo dimljene crvene paprike i sjemenkama sezama.
I to je to!
Novi komentar