« Glazba
objavljeno prije 14 godina
ZADNJI DAN

Massive Attack i Flogging Molly dostojno zatvorili još jedan INmusic

Organizatori su odradili velik posao i masnim slovima upisali Zagreb na svjetsku kartu glazbenih festivala

Flogging Molly
Flogging Molly (Metro, Josip Antolić)
Više o

T-Mobile

,

Zagreb

,

Jarun

,

inmusic

,

Dubioza kolektiv

,

Massive Attack

,

Flaming Lips

,

festival

,

Flogging Molly

,

nedostatak sna

Na jučerašnjem, posljednjem danu T-Mobile INmusica publiku su već po običaju još od kasnih popodnevnih sati zagrijavali mladi bendovi. Prvi su amtosferu na visoku razinu podigli dečki iz susjedne nam BiH, u Hrvatskoj nadaleko poznati - Dubioza Kolektiv.

Njihovi su nastupi u Hrvatskoj česti, pa ih publika već poznaje, a i oni poznaju nju. Iako su nastupili dosta rano, skupio se velik broj obožavatelja, koje je Dubioza ubrzo natjerala na ples. Svirali su hitove s novog "5 do 12" i starog "Firma Ilegal" albuma. Neki su razočarani obožavatelji poželjeli da su upravo oni bili headlineri u najkasnijem terminu, što dokazuje koliko je Dubioza kvalitetan i na ovim prostorima obožavan bend.

Na Sony Ericcson stageu prvi je prije glavnih zvijezda izašao Daniel Victor Snaith, poznatiji kao Caribou, u prošlosti Manitoba, sa svojim bendom. Njihovu je glazbu prilično teško opisati, ali se sa sigurnošću može reći da se ne ograničavaju ustaljenim glazbenim konvencijama i da eksperimentiraju sa svime što im je dostupno - glazbom, instrumentima, mislima.. I najbitnije od svega, imaju svoju publiku, možda bolje reći svoje istomišljenike, što se jučer moglo i vidjeti.

Na Tuborg stageu svirao je velški Skindred. Ovi dečki inače nose i epitet "najboljeg live benda u Britaniji", što su jučer i potvrdili. Mješavina rocka, metala, punka, duba, reggaea očito je dobar recept za live koncert. Publika je doslovce divljala dok je bend svirkom širio energiju.

dsc08536__3d4.jpg
Skindred

U jednom je trenutku frontman benda Benji Webbe pokušao održati malo predavanje o zaštiti glazbe od komercijalnih utjecaja i pošasti Limewirea, YouTubea, iTunesa i ostalih, kako ih je on nazvao sranja, da ne koristimo neke teže riječi. Publika je na trenutak zanijemila i nastala je pomalo neugodna situacija. Vjerojatno je, kada je shvatio da ga publika nije podržala u svemu tome, jer vrlo vjerojatno 99 posto te publike koristi najmanje dva od ta tri servisa, pokušao okrenuti priču i u tome je uspio. Pohvalio je publiku što dolazi na rock koncerte, jer atmosfera rock koncerta se ne može doživjeti na internetu i tu mu je publika dala za pravo i nastavila uživati.

Na glavnom stageu sa šarenim konfetima, balonima, laserima i ostalim pomagalima publiku su zabavljali odlični Flaming Lips. Publika nije zamjerila Wayne Coyneu kada je u jednom trenutku zaustavio pjesmu i zamolio publiku da ne plješće jer nije pogodila ritam. Velik broj ljudi uživao je u hitovima Flaming Lipsa, uz odlične efekte i crowdsurfing Wayne Coynea u prozirnom balonu. Nakon više od sat vremena svirke Flaming Lipsi su se zahvalili i s pjesmom Do You Realize pozdravili Zagreb.

dsc08636__8e7.jpg
NYPC

Uskoro je došlo vrijeme i za vrhunac večeri. Prvi su na Sony Ericcsson stageu nastupili New Young Pony Club. Iako zanimljivi, ovaj većinski ženski bend, za koji je pjevačica rekla da su "Zagreb virgins", svojim prvim nastupom u Hrvatskoj nije baš oduševio. Svirali su uglavnom pjesme s odličnog novog albuma The Optimist. Problem nije u njima, nego u Flogging Mollyu i Massive Attacku koji su krenuli već 15 minuta nakon njih. Publika se ubrzo razbježala, neki lijevo, neki desno, a malo tko je ostao u sredini.

Na Tuborg stageu ozbiljnu su konkurenciju Massive Attacku u privlačenju publike činili veseli Irci - Flogging Molly. Na posljednjoj stanici svoje turneje dečki su dali sve od sebe da naprave odličnu amtosferu. U svojem osebujnom, simpatičnom i smiješnom stilu Dave King je ispijao Guiness pivo i hvalio ga. Jednu je pjesmu nakon dugog uvoda na kraju posvetio sebi - Selfish Men. Pjesmu Drunken Lullabies posvetio je Južnoafričkoj Republici jer je izbacila omražene Francuze sa Svjetskog prvenstva. U njihovoj glazbi uživali su svi, a malo tko nije zaplesao na zvukove irskih poskočica koje već provjereno hrvatska publika obožava.

Na glavnom T-Mobile stageu Massive Attack je svojim nastupom zatvorio live nastupe na INmusicu. Kao iz pjesme TBF-a, publika je slušala atak koji je masivan. Uz brojne efekte i moćan, masivan zvuk stvorili su impresivnu atmosferu i dostojno zatvorili ovogodšnji T-Mobile INmusic.

dsc08714__701.jpg
Massive Attack

Kao i prijašnjih dana publika je do jutra uživala uz najbolje DJ-e, te na silent partyju gdje za malo novca moglo iznajmiti bežićne slušalice i solo brijati, dok nitko sa strane ne čuje ništa. Možda je to dobro rješenje za tulume u zgradama, da vam susjedi više ne zovu policiju.

Kao i prethodnog dana skupio se velik broj obožavatelja prvenstveno dobre glazbe i odličnog provoda. Vrijeme je poslužilo, iako je bilo prohladno, ali za razliku od prošlih dana nije bilo tradicionalnog festivalskog blata. Treba odati počast i organizatorima koji su sve pripremili gotovo besprijekorno, i učinili Zagreb gradom s jednim od najjačih festivala u regiji.

24.06.2010. 11:33:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh