« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Kriza udara

Masovni sindikalni prosvjedi u Ljubljani

Deseci tisuća Slovenaca sudjelovali su danas na mirnim prosvjedima protiv mirovinske reforme i pada životnog standarda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (24 ur)
Više o

sindikati

,

Ljubljana

,

prosvjedi

Oko 40 tisuća prosvjednika tražilo je povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 430 eura (3140 kuna) na 600 eura neto (4390 kuna) i odustajanje od vladina plana da se dobna granica za odlazak u mirovinu povisi na 65 godina.

Prosvjedi su bili uspješni, rekao je po njihovom završetku predsjednik najveće slovenske sindikalne središnjice Dušan Semolič.

Semolič je dodao da će sindikati svoje zahtjeve u ponedjeljak dati predsjedniku vlade Borutu Pahoru i naglasio kako se od njih neće odustati. "Moguće su i otvorene su sve opcije", rekao je Semolič u vezi svojih ranijih najava da će sindikati u slučaju izostanka reakcije vlade možda eskalirati svoje proteste, pa i uz prosvjedno zauzimanje poduzeća.

Pahor je prošli tjedan zahtjeve sindikata ocijenio nerealnima u vrijeme ekonomske krize. Slovenski poslodavci poručili su sindikatima preko svoje komore da bi povećanje minimalnih plaća za trideset posto, što sindikati navode kao zahtjev koji bi omogućio "dostojan život" radnika s nižim primanjima i njihovih obitelji, značio dodatno otpuštenje 70.000 zaposlenih.

Na današnjim demonstracijama okupilo se mnogo radnika, umirovljenika i studenata. U Ljubljanu su stizali autobusi iz svih dijelova Slovenije. Na tim najvećim sindikalnim prosvjedima u Sloveniji u posljednje tri godine, nikakvi izgredi nisu zabilježeni.

Prije globalne recesije Slovenija je imala najbrže rastuće gospodarstvo u eurozoni, ali ju je kriza teško pogodila. Očekuje da se će do kraja godine gospodarski pad iznositi 7,3 posto. (hina/metro-portal)

28.11.2009. 16:23:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    28.11.2009. 17:43
    htjeli ste kapitalizam i demokraciju, pa je sad imajte :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh