« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Masna hrana nije bauk?

Dvije skupine za kampanju protiv pretilosti pozivaju na 'velik preokret' u smjernicama o zdravoj prehrani

Masna hrana nam - treba?
Masna hrana nam - treba? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

masna hrana

Masna hrana obično se nalazi na samom vrhu liste nepoželjnih namirnica, no izgleda da se ta paradigma ubrzano mijenja, jer masnoće više ne gledamo kao prije desetak godina.

Forsiranje hrane siromašne mastima samo pogoršava britanski problem prekomjerne tjelesne težine i katastrofalno je za zdravlje, tvrde dvije skupine za kampanju protiv pretilosti u izvješću predstavljenom u ponedjeljak, no znanstvenici njihove zaključke uzimaju s oprezom.

"Ako jedete masno, to ne znači da ćete se udebljati", navode skupine Nacionalni forum protiv pretilosti (National Obesity Forum, NOF) te Suradnja u javnom zdravstvu (Public Health Collaborative, PHC).

Britanske smjernice za zdravu prehranu potiču ljude da jedu voće i povrće, puno ugljikohidrata u namirnicama kao što su kruh, riža, krumpir, tjestenina, da konzumiraju i meso, ribe, jaja i grahorice.

Potiču stanovništvo da konzumira obrano mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoća, a slatka pića i slanu, slatku i masnu hranu treba konzumirati u vrlo malim količinama.

U izvješću "Jedite masno, smanjite ugljikohidrate i izbjegavajte grickalice da biste izbjegli pretilost i dijabetes tipa 2" NOF/PHC poziva na "velik preokret" u smjernicama o zdravoj prehrani.

Preporuke o "nemasnoj hrani" i "niskom kolesterolu" imaju katastrofalne posljedice za zdravlje, piše u izvješću NOF/PHC.

No nutricionisti upozoravaju da su dvije skupine "selektivne pri izboru dokaza" te da su zaključci izvedeni naprečac.

"Izvješće ne nudi čvrste i cjelovite dokaze", kaže Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce te ističe da epidemija pretilosti u Velikoj Britaniji "nije posljedica loših smjernice o zdravoj prehrani, već zato što ljudi te smjernice ne slijede".

"Fokusiranje na pojedine namirnice (...) kratkovidno je i zbunjuje ljude", tvrdi Kanpton.

Johna Wass, posebni savjetnik za pretilost u Kraljevskom koledžu liječnika smatra da se bit problema ne može svesti na pitanje "jesti masno ili nemasno" i da su skupine preselektivne u izboru dokaza.

"Postoje čvrsti dokazi da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola i bolesti krvožilnog sustava", i zato je "potrebna uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i normalna zdrava tjelesna težina", napominje Wass. 

PHC je neprofitna skupina za zdrav život koja okuplja stručnjake za zdravlje, a NOF je humanitarna skupina koja jača svjesnost na pretilost i potiče mijenjanje životnih navika. 

28.09.2016. 11:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh