« Spektakli
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
JACQUELINE KENNEDY:

Martin Luter King je pijanac, Indira Ghandi užasna, a de Gaulle ego manijak

Svoje mišljenje o suvremenicima, slavna udovica Johna Kennedyja otkriva u intervjuima koji su šokirali i njezine unuke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

jacqeline kennedy

Objavljeni su intervjui koje je Jackie Kennedy dala nekoliko mjeseci nakon ubojstva svog supruga, predsjednika Johna F. Kennedyja pod uvjetom da budu objavljeni mnogo godina nakon njezine smrti. Oni pokazuju da je bivša prva dama vrlo oštro ocjenjivala istaknute Amerikance, ali i druge svjetske državnike, prenosi BBC.

Jackie Kennedy, koja je umrla 1994., rekla je da je JFK nevoljko izabrao Teksašanina Lyndona Johnsona za potpredsjednika. Učinio je to radi ravnoteže, jer je mu je trebao južnjak na izbornom listiću, otkriva snimljeni materijal u trajanju osam sati, objavljen u srijedu kao dio knjige "Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life With John F Kennedy".

"Jack mi je ponekad govorio. 'O, Bože, možeš li uopće zamisliti što bi bilo sa našom zemljom kada bi Lyndon postao predsjednik?"', povjerila je bivša prva dama suradniku u Bijeloj kući i povjesničaru Arthuru Schlesingeru uz uvjet da intervjui budu objavljeni dugo godina nakon njezine smrti.

Jednako je oštro krizitrala dr. Martina Luthera Kinga koji je pijan bio na pogrebu njezina supruga.

"Ismijavao je kardinala Cushinga, a Robert (Kennedy, brat njezina supruga) rekao je da je bio pijan. Danas ne mogu zamisliti Martina Luthera Kinga, a da ne pomislim, taj čovjek je užasan", kazala je.

Oštro je kritizirala i svjetske lidere svoga doba. Tako je francuski predsjednik Charles de Gaulle bio "egomanijak" i "taj zao čovjek", a buduća indijska premijerka Indira Gandhi "agresivna, užasna žena".

Nije bilo lako ni udati se u obitelj Kennedy, otkrila je Jackline Bouvier (djevojačko prezime) jer su svi članovi klana "mislili da sam snob iz Newporta s natapiranom kosom i francuskom odjećom koja mrzi politiku".

No kada je ušla u Bijelu kuću "odjednom je sve što sam činila dotad postalo divno", povjerila je Jackie i ocijenila da se njezin suprug njome tada ponosio i bio zbog toga sretan, a i sama je bila sretna. Bile su to naše "najsretnije godine", rekla je.

Doba najveće bliskosti sa suprugom bilo je u jeku kubanske raketne krize 1962., kada su Sjedinjene Države i tadašnji Sovjetski Savez bili na rubu nuklearnog rata. Neki su visoki dužnosnici sklonili svoje supruge na sigurno, no Jackie je takvu zamisao odbacila.

"Čak i ako ne bude mjesta u skloništu u Bijeloj kući. Želim samo biti s tom, želim umrijeti s tobom i djecom također, nego živjeti bez tebe", rekla je tada.

Prisjetila se i crnog humora kojemu je pribjegao njezin suprug kad se poveo razgovor o ubijenom američkom predsjedniku Abrahamu Linconu.

U razgovoru s povjesničarem Davidom Donaldom pitao je bi li Lincoln bio jednako cijenjen kao velik predsjednik da nije bio ubijen, a povjesničar s Princetona je odgovorio kako bi to bilo malo vjerojatno jer bi mu ugled konačno potkopale teškoće obnove nakon Građanskog rata.

I tada je, sjećam se "nakon kubanske raketne krize, kada je sve tako fantastično završilo, Jack rekao 'ako me itko ikada namjerava ubiti, trebao bi to učiniti danas".

Intervju u sedam dijelova snimljen početkom 1964., jedan od samo tri koliko ih je Jacquelin Kennedy dala nakon atentata na JFK-a u studenome 1963., objavio je izdavač Hyperion kao knjigu "Jacqueline Kennedy: Povijesni razgovor o životu s Johnom F. Kennedyem", te kao audio zapis.

Intervjui čija audio snimka traje osam i pol sati, držani su u privatnosti na zahtjev Jackie Kennedy, koja nikada nije u javnosti ponovo govorila o tim godinama.

Unuke Jackie Kennedy šokirane bakinim stajalištima

Kćerka bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedya, Caroline Kennedy izjavila je u srijedu da su joj kćeri "užasnute" staromodnim pogledima na ulogu žena koje je Jacqueline Kennedy Onassis postumno iznijela u intervjuima objavljenim u srijedu.

U intervjuima iz 1964. s Arthurom Schlesingerom Jr., pomoćnikom i piscem govora njezina supruga, mlada udovica brak opisuje kao "užasno viktorijanski ili azijski odnos" te kaže kako je mišljenja dobivala od svog muža, predsjednika Johna F. Kennedya.

ABC News izvješćuje kako je bivša prva dama Schlesingeru također dala svoj pogled na položaj žena u politici u to vrijeme.

"Mislim da žene nikada ne bi trebale biti u politici. Mi jednostavno tamo ne pristajemo", rekla je na audio zapisima, prema ABC-u.

Caroline Kennedy izjavila je u srijedu emisiji ABC-a "Good Morning America" da su joj dvije kćeri bile "apsolutno zgrožene" kada su slušale taj dio snimke.

Rekla je da su pitale: "Je li stvarno tako mislila?".

No, Caroline Kennedy je rekla da su audio-zapisi "samo snimka svijeta kojega jedva prepoznajemo".

Audio snimke objavljene su u srijedu, zajedno s knjigom "Jacqueline Kennedy: Povijesni razgovori o životu s Johnom F. Kennedyje"

14.09.2011. 23:31:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Internet.Zarada
    15.09.2011. 13:13
    južnjaci tu primitivne nakaze od ljudi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh