« Svijet
objavljeno prije 8 godina
ZA POVIJEST

Marihuana u slobodnoj prodaji u Coloradu

Američka država Colorado ulazi u povijest budući da je prva u Sjedinjenim Državama dopustila prodaju kanabisa u specijaliziranim dućanima od 1. siječnja

Colorado ulazi u povijest
Colorado ulazi u povijest (Shutterstock)
Više o

Colorado

,

marihuana

,

kanabis

,

legalna prodaja

Kanabis se u prodaji našao od 1. siječnja u tridesetak trgovina diljem Colorada i moći će se konzumirati samo u privatnim prostorima uz dopuštenje vlasnika. Colorado je, uz američku državu Washington izglasao legalizaciju korištenja i posjedovanja kanabisa za osobe starije od 21 godine još u studenome 2012., a obje su među 20 američkih država koje su odobrile upotrebu marihuane u medicinske svrhe, prenosi BBC.

Očekuje se da će država Washington prodaju kanabisa dopustiti kasnije tijekom godine, no u skladu sa saveznim zakonom korištenje i prodaja ove vrste droge i dalje je ilegalna.

Novi zakon nalaže da se kanabis smije prodavati u trgovinama poput alkohola. Građani Colorada moći će kupiti najviše 28 grama, a oni koji ne žive u toj državi smjet će kupiti sedam grama ove droge.

Prodaja kanabisa oporezivat će se na jednak način kao i alkohol, a državni dužnosnici očekuju da će se prihod od prodaje brojiti u milijunima. Prvih 40 milijuna dolara bit će upotrijebljeno za izgradnju škola, prenosi list Denver Post.

Ukupno 135 dućana dobilo je dozvole za prodaju marihuane. Većina ih je u glavnome i najvećem gradu Colorada, Denveru. Svi koji podupiru legalizaciju kanabisa pozdravili su potez Colorada, izrazivši nadu da će i druge države slijediti isti primjer. Kritičari upozoravaju da se na ovaj način šalje pogrešna poruka mladima te strahuju da će to dovesti do ozbiljnih zdravstvenih i socijalnih problema.

02.01.2014. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh