« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
ŽIŽA

Marihuana ipak ne smanjuje inteligenciju mladih?

U originalnom istraživanju nisu uzimani u obzir faktori poput pomanjkanja samokontrole, ranijih problema s ponašanjem ili nižeg društvenoekonomskog statusa

Žiža ipak nije kriva za bedastu djecu? :)
Žiža ipak nije kriva za bedastu djecu? :) (Deviantart)
Više o

droga

,

marihuana

,

inteligencija

,

žiža

,

ganja

Novozelandsko istraživanje koje je tvrdilo da postoji izravna veza između konzumacije marihuane i kvocijenta inteligencije izazvalo je pravu buru, iako je trajalo 40 godina i trebalo je dati točne rezultate.

No, sada je istraživanje doveo u pitanje norveški znanstvenik Ole Rogeberg rekavši da je metodoogija i analiza u originalnom istraživanju nedostatna i da ne isključuje druge razloge za niži koeficjent inteligencije, kao što je utjecaj socioekonomskog položaja na inteligenciju.

U istraživanju nisu uzimali u obzir faktore kao što su raniji problemi s ponašanjem, razina socioekonomskog statusa obitelji i pomanjkanje samokontrole, koji su obično povezani s ranim početkom konzumacije marihuane. 

Logika je jednostavna - mlade osobe iz siromašnih obitelji gotovo u pravilu završavaju u manje intelektualnom okruženju, pa se zbog toga s godinama povećava razlika u kvocijentu inteligencije između njih i vršnjaka s više sreće u životu.

Stoga, ako se neki pothead zabrinuo za svoju inteligenciju, neka potraži moguće uzroke u ostalim stvarima osim marihuane. 

26.01.2013. 11:26:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Zubi
    04.02.2013. 23:29
    Eto, ja sam cijelo vrijeme to tvrdio :D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh