« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
PROLJEĆE

Male stvari za više zdravlja

Koraci koji vam pomažu da bolje upravljate stresom mogu vam pomoći u održavanju imunološkog i probavnog sustava, ali i kvalitete spavanja

Priroda se budi, probudite se i vi
Priroda se budi, probudite se i vi (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

navike

Postoji više stvari koje vam mogu pomoći da ostanete zdravi osim vježbanja i pravilne prehrane.

Također je važno vrijeme opuštanja. Koraci koji vam pomažu da bolje upravljate stresom mogu vam pomoći u održavanju imunološkog i probavnog sustava, ali i kvalitete spavanja.

Evo njih šest...

Disanje - Bethany Lyons, utemeljiteljica Lyons Den Power Yoge, preporučuje ovu jednostavnu vježbu disanja koja će otpustiti napetosti u tijelu: tijekom 30 sekundi duboko udahnite pet puta. "Duboko udahnite i na kraju udisaja brojite do pet, zatim izdahnite i na kraju lagano brojite do pet", objašnjava dalje. "Da biste imali još veći učinak na vaš um i tijelo, vizualizirajte disanje kad god se želite opustiti i otpustiti osjećaje i misli koje ne želite", dodaje.

Istezanje - čak i nešto potpuno jednostavno poput istezanja može učiniti veliku razliku za vaše tijelo. "Istezanje je toliko važno da vas može održavati zdravim, u pokretu i bez boli u dužem periodu", kaže Vanessa Chu. 

Više kretanja - postavite male ciljeve koji će biti uključeni u vašu svakodnevicu, pogotovo u danima kada ne možete vježbati. "Tijelo u pokretu ostaje u pokretu. Kada radite na održavanju zdravije rutine, male stvari se zbrajaju i drže vas na pravom putu. Čak i ako tijekom dana ne možete vježbati, idite u šetnju, penjite se stepenicama i konstantno budite u pokretu kako biste išli prema cilju", objašnjava trener Alex Silver-Fagan.

Više proteina - istraživanja pokazuju da odrasle osobe ispod 65 godina trebaju dnevno konzumirati oko 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase kako bi zadržali optimalno  zdravlje. Nakon 65. godine trebalo bi podići tu količinu na 1 do 1,2 grama proteina na kilogram tjelesne mase. U obroke dodajte više proteina. Što znači da možete uključiti jaja ili zobenu kašu za doručak, ali i bjelančevine iz ribe, tofua ili piletine.

Vrijeme na otvorenom - proljeće je idealno vrijeme za biti vani i dodavanje još pokreta u svašu svakodnevicu. Ne samo da ćete zbog toga biti bolje volje, nego ćete biti i fizički aktivniji. Prema istraživanju Medicinskog fakulteta Peninsula, ljudi koji se aktivno bave vježbanjem na otvorenom više uživaju u vježbanju i više je vjerojatno da će ponoviti svoje aktivnosti za razliku od onih koji su vježbali u zatvorenom prostoru. 

Vrijeme za sebe - samopomoć nije vezana samo za wellness i njegu tijela i kože. "Njega treba uključivati suptilne aktivnosti koje vam mogu pomoći u održavanju zdravih granica", kaže teraputkinja za brak i obitelj Ibinye Osibodu-Onyali. "Ponekad to znači da trebate o sebi govoriti s ljubaznošći i samopoštovanjem", kaže dalje za Prevention.

 

21.03.2019. 18:03:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh