« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
UZBUNA!

Mala zločesta djeca odrast će u kriminalce i drogeraše?

Novozelandsko istraživanje sugerira da jako zločesti klinci stasavaju u vrlo problematične odrasle individue

Je li zaista moguće u ranoj dobi otkriti tko bi mogao postati narkoman ili kriminalac?
Je li zaista moguće u ranoj dobi otkriti tko bi mogao postati narkoman ili kriminalac? (Daniel St.Pierre/FreeDigitalPhotos)
Više o

djeca

,

narkomani

,

ponašanje

Problematična mala djeca su pred većim rizikom od toga da stasaju u kriminalce i ovisnike o drogama od mirnije djece, tvrde profesorica Terrie Moffitt i profesor Avshalom Caspi sa Sveučilišta Duke iz Sjeverne Karoline u SAD-u. Djeca koja se u dobi od otprilike tri godine ponašaju jako loše, u odrasloj dobi bi se mogla suočiti s ozbiljnim financijskim i zdravstvenim problemima. Impulzivnost i relativna nesposobnost dugoročnog razmišljanja krivci su za poteškoće u tipičnim životnim situacijama poput štednje, upravljanja domaćinstvom, kreditima i kreditnim karticama. Istraživači smatraju da rano identificiranje takve djece može, uz vrlo malu cijenu, smanjiti broj ovisnika o drogama i zatvorenika, prenosi Telegraph. Drugim riječima, što se prije otkriju i priznaju problemi kod djece, ranije će se moći reagirati.

Dugoročno istraživanje je obuhvatilo 1.000 djece s Novog Zelanda i pratilo ih je tijekom znatnog dijela života kako bi se uspostavila poveznica između ponašanja u ranoj dobi i uspješnošću u odrasloj dobi, stoji u priopćenju Sveučilišta. Djecu su ocjenjivali nastavnici, roditelji stručni promatrači, a na kraju i ona sama sebe preko niza pripremljenih mjera od strane istraživača. Problemi u ponašanju djece su između ostalog uključivali „nizak prag tolerancije, lako su bila frustrirana, nedostatak upornosti i odlučnosti u postizanju ciljeva, hiperaktivnost, nepromišljenost, nestrpljenje, nemir, neosjetljivost". Takva djeca su u odrasloj dobi često završavala kao samohrani roditelji, imala su kriminalni dosje, bila ovisna o alkoholu, duhanu, lakšim i težim drogama. Pa čak i oni koji su uspjeli završiti srednju školu i izbjeći zamku pušenja s 30 i nešto godina nisu bili pretjerano uspješni ni kao pojedinci ni kao obiteljski ljudi. Nadalje, odrasli koji su kao djeca bili jako loši često imaju i problema s disanjem, oralnom higijenom, spolno prenosivim bolestima, raznim upalama, viškom kilograma, visokim kolesterolom i krvnim tlakom. Profesorica Moffitt kaže da su takvi ishodi u odrasloj dobi, što se tiče spomenutog istraživanja, bili poprilično predvidljivi.

26.01.2011. 10:55:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    26.01.2011. 12:26
    pa šta kao da je biti kriminalac i lopov nešto loše a sjediti u saboru nešto dobro
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh