« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
VJEŽBE

Mala škola zdravoga života

Uvijek je najteže početi vježbati, važno je krenuti s pravim ciljem

Kako ispravno vježbati
Kako ispravno vježbati (Hayley Green)
Više o

tjelovježba

,

zdrav život

,

vježbe za zdrav život

,

Jillian Michaels

Ovo je godina u kojoj ste odlučili živjeti zdravije. Dobro, odakle je najbolje početi?

"Prva stvar koju trebate napraviti je donijeti realan plan vježbanja i pronaći pravu motivaciju", tvrdi Jillian Michaels, fitness guru iz televizijske emisije "The Biggest Loser". 

Lako je biti dobar, ići u teretanu i marljivo vježbati tjedan ili dva. No, kako bi zadržali tu naviku i napravili je integralnim dijelom svog života, trebate se potruditi malo više. Tajna uspješnog zdravog života jest u postavljanju dugoročnih ciljeva.

"Ne možete postići uspjeh ukoliko nemate cilj kojem stremite", kaže Jillian. "Napišite sve svoje ciljeve na komad papira, napravite listu stvari koje želite postići u životu i neka to bude vaša motivacija." No, trenerica napominje da to niti izdaleka nije jednostavno kako zvuči, jer ključ uspjeha je u jednom, glavnom cilju koji mora biti i ambiciozan i dosežan. "Najsigurniji način da ne uspijete je postavljanje previsokih ciljeva.", upozorava Michaels.

Druga velika tajna budućeg uspjeha je psihološka. Velik dio procesa dostizanja ciljeva je promjena stava prema sebi i svom tijelu. Ako imate negativnu sliku o sebi i nedostaje vam samopouzdanja, ako se osjećate nemoćno i podsvjesno vjerujete da nećete uspjeti, upravo to će se i dogoditi. 

"Naši su umovi najsnažnije oruđe, i način na koji mislite o sebi postaje realnost, zapravo ispunjeno proročanstvo. Trebate probuditi mali glasić u glavi koji će vam stalno govoriti da to možete napraviti i da ste vrijedni uspjeha.", savjetuje Jillian.

Savjeti Jillian Michaels:

1. Počnite voditi dnevnik vježbanja. Bez obzira na to koje ste ciljeve zacrtali, najbolje ih je zapisati.

2. Podsjećajte se na svoje ciljeve. Razmišljajte o njima kada se ujutro probudite i navečer prije spavanja. Osnažite svoja vjerovanja i zamislite se kao snažnu, zdravu i veselu osobu.

3. Prepoznajte svoje emocionalne okidače. Razbijte okove loših navika i vratite se za upravljač svog života prepoznavanjem onoga što vas tjera da previše jedete. Možda se prejedate kad ste tužni, bijesni, napeti ili kada se dosađujete. Svaki put kad poželite jesti, upitajte se "Zašto?"

Vježba za početak

Zvjezdani skokOvo je odlična i jednostavna kardio vježba koja osnažuje vaša prsa, ramena, trbušne mišiće, mišiće stražnjice i listova. Stanite u pozu na slici, da su vam noge raširene u širini kukova i koljena savijena u čučnju. Skočite ravno gore s uspravljenim rukama iznad glave. Radite to što brže i duže možete svaki dan. 

Piše: Petra Axlund
18.04.2013. 21:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh