« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
REAGIRAJTE NA VRIJEME

Majčina prehrana oblikuje bebin mozak

Ono što majka jede u trudnoći i tijekom prvih mjeseci bebina života utječe na kasniji djetetov odabir hrane

Majčina prehrana oblikuje bebin mozak
Majčina prehrana oblikuje bebin mozak (freedigitalphotos.net)
Više o

trudnoća

,

trudnice

,

prehrana

,

bebe

,

majčino mlijeko

Okusi u majčinoj prehrani tijekom trudnoće i neposredno nakon poroda utječu na bebin mozak, pokazalo je novo istraživanje provedeno na američkom Sveučilištu Colorado u Denveru koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B. Već se dugo zna da ono što majka jede utječe na okus amnijske tekućine, a kasnije i na majčino mlijeko.

Novo istraživanje pokazalo je i da okusi kojima je beba izložena, u maternici i u prvim mjesecima nakon rođenja, utječu na kasniji odabir hrane djeteta. Dakle, način na koji se majka hrani itekako oblikuje mozak djeteta.

>> Trudnoća i visoke pete loša su kombinacija

Diego Restrepo, neuroznanstvenik sa Sveučilišta Colorado, sa svojim je kolegama različitim vrstama prehrane hranio trudne miševe. Tri tjedna nakon rođenja, znanstvenici su malim miševima dali da njuše hranu s mirisom i bez mirisa. Potomci majki koje su u trudnoći jele hranu s okusom mente oko 70 posto vremena proveli su njušeći hranu koja je mirisala po menti. Isto se pokazalo i s drugim vrstama hrane - prehrana majke utjecala je na želje potomka.

Nova saznanja mogla bi majkama pomoći da što ranije nauče svoju djecu na zdravu prehranu.

14.12.2010. 19:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh