« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZAMJENA ZA SLOBODU

Robert Matanić: USKOK me natjerao na lažni iskaz

Prvooptuženi za ubojstvo Ive Pukanića tvrdi da s tim zločinom nema nikakve veze te da ga je USKOK obmanuo

Robert Matanić
Robert Matanić (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

USKOK

,

Ivo Pukanić

,

slučaj Pukanić

,

Robert Matanić

,

Luka Matanić

,

Željko Milovanović

,

Bojan Gudurić

,

Joca Amsterdam

,

Slobodan Đurović

,

Sreten Jocić

,

Tomislav Marjanović

,

Pukanić suđenje

Robert Matanić, navodni vođa skupine koja je izvela atentat na Ivu Pukanića, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovio da nema nikakve veze s ubojstvom te da ga je USKOK obmanuo i nagovorio na lažni iskaz u zamjenu za slobodu i status zaštićenog svjedoka.

Matanić je rekao da ostaje pri svemu što je do sada kazao, osim pri iskazu od 22. prosinca 2008. u kojemu je s Pukanićevim ubojstvom povezao optuženog Slobodana Đurovića, ali i Vladimira Zagorca te Stanka Subotića Caneta. Njihova imena USKOK-u su navodno trebala za "neku veću istragu".

Matanić je kazao da su svi u USKOK-u i policiji znali da nema veze s Pukanićevim ubojstvom, ali da je na suradnju pristao jer je mislio da surađuje s ozbiljnim profesionalcima te da će na taj način najbrže izaći iz pritvora.

>> Slučaj Pukanić: iskaz krunskog svjedoka i vještačenja su zakoniti

"USKOK ne samo da nije objavio istinite činjenice i sproveo valjanu istragu nego je iznio lažne dokaze i sve činio kako bi na snazi održao lažnu priču iz optužnice da smo ja i drugi ubili Pukanića", rekao je Matanić.

Kazao je da je jedini dobro izveden dokaz telekomunikacijsko vještačenje iz kojeg se vidi da nije pratio Pukanića, ali i da krunski svjedok Tomislav Marjanović nije govorio istinu. Za njega je još jednom kazao da je "patološki lažljivac i kleptoman od malena".

"On doslovno iz nas pravi budale, a isto tako i od vas. Znam i svjestan sam da je osuđen i da želi izbjeći zatvor. Donekle me se i boji jer sam saznao da me ponovno pokušava iskoristiti te zato jer sam mu dobar sa ženom", rekao je Matanić pred sudskim vijećem.

Kazao je da od optuženika, uz rođaka Luku Matanića i prijatelja Amira Mafalanija koji su, pop njegovom mišljenju, uhićeni samo zbog poznanstva s njim, poznaje Bojana Gudurića koji mu je jednom prilikom na spavanje doveo svog poznanika Željka Milovanovića. No, tvrdi da nije znao što je Milovanović, koji je optužen kao neposredni izvršitelj atentata, radio u Hrvatskoj jer se s njime nije družio niti bio u bilo kakvoj kriminalnoj grupi.

>> Matanić organizirao večeru za prijatelje nakon ubojstva Pukanića

Tvrdnje iz optužnice Matanić je pokušao odbaciti i riječima da Gudurić nije mogao biti nikakav snajperist jer bez naočala ne može gledati ni televiziju i ne zna ništa o oružju.

Slobodana Đurovića je opisao kao osobu koja mu je pomogla dok je bio u zatvoru u Srbiji, rekavši kako sve do uhićenja nije znao da je on kum Sretena Jocića koji je po optužnici za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura, za što mu se sudi u Beogradu.

I drugoptuženi Luka Matanić ustvrdio je da USKOK protiv njega nema niti jedan "poseban" dokaz te da se njegovo ime u cijeloj optužnici spominje samo zbog njegova prvooptuženog bratića Roberta. USKOK je, kako je kazao, bez dokaza pogrešno naveo i da je s Robertom Matanićem prije Pukanićeva ubojstva bio upleten u razne zločine u Bugarskoj, iako za to nitko nije osuđen.

I Luka Matanić je krunskog svjedoka u ovom postupku, Tomislava Marjanovića, nazvao lažljivcem koji se na suradnju s USKOK-om i policijom odlučio zbog svađe s Robertom Matanićem. Dodao je i da je iz telekomunikacijskog vještačenja jasno da nikada nije bio u blizini Pukanića, osim u središtu grada gdje je morao prolaziti zbog posla.

Kazao je i da prije ubojstva nije upoznao Slobodana Đurovića koji je, po optužnici, bio veza atentatora i naručitelja Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam. Preko Roberta je, kaže, upoznao Željka Milovanovića kojega se tereti da je u blizini Pukanićeva automobila postavio eksploziv. No, iako je bio Robertov poznanik, tvrdi da oni nisu znali što Milovanović radi u Zagrebu.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi Luka Matanić trebao odgovarati na pitanja obrane i tužiteljstva, nakon čega bi obranu trebali iznijeti i ostala četvorica optuženika. (hina/metro-portal)

20.09.2010. 12:14:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh