« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZATVORSKI KOMPANJONI

Erceg: Matanić je najavio da će ubiti Pukanića

Zaštićeni svjedok kaže kako je Robert Matanić u zatvoru u Sremskoj Mitrovici za Pukanića rekao da radi probleme uglednim ljudima u Crnoj Gori

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Ivo Pukanić

,

Robert Matanić

,

Joca Amsterdam

,

Slobodan Đurović

,

Sreten Jocić

,

Pukanić suđenje

,

Dušan Erceg

Suđenje za ubojstvo Ive Pukanića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno svjedočenjem zaštićenog svjedoka Dušana Ercega koji je izjavio da mu je prvooptuženi Robert Matanić, s kojim je bio na odsluženju kazne u Sremskoj Mitrovici, rekao da će ubiti Pukanića.

"Nakon što je u tjedniku Nacional objavljen tekst o ubojstvima u Bugarskoj u kojem se loše pisalo o Mataniću on je kazao: 'što ta pi... piše, ionako ću ga ubiti za 20 dana", posvjedočio je Erceg. Dodao je da su Matanić i još neki zatvorenici za Pukanića rekli da radi probleme uglednim ljudima u Crnoj Gori.

Svoj zatvorski odnos s Matanićem svjedok je opisao kao površno poznanstvo. Najčešće su se, kaže, sretali tijekom šetnji ili u kupaonici. Svjedok je kazao i da osoba pod nadimkom Kardinal koja je Matanića posjetila u srbijanskom zatvoru nije optuženi Slobodan Đurović, iako se upravo Đurović prema iskazima nekih drugih svjedoka povezuje s tim nadimkom.

Đurović je, prema USKOK-ovoj optužnici, bio veza izvršitelja atentata s naručiteljem Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevu likvidaciju navodno platio 1,5 milijuna eura i kojemu se za to sudi u Beogradu.

Svjedok se prisjetio da je tijekom posjeta u Sremskoj Mitrovici početkom 2007. Mataniću došao "pristojno odjeven, elegantan gospodin" kojega je nazivao Kardinalom. "Ali prateći medije, a i sada u sudnici, shvatio sam da to nije taj čovjek", kazao je Erceg koji je sudu predao i fotografiju Kardinala koju je dobio od jednog zatvorenika.

Od zatvorenika je, tvrdi, čuo i da je Matanić planirao bijeg na način da je netko od njegovih suradnika kamionom trebao probiti ulazna vrata na zatvorskim sportskim terenima.

Inače, Erceg je na šestogodišnju kaznu u Sremskoj Mitrovici bio osuđen zbog prijevare, a sada je u programu zaštite svjedoka pa je iskaz pred Županijskim sudom davao bez kamera kako ne bi bila ugrožena njegova sigurnost ili sigurnost njegove obitelji. U nastavku suđenja Erceg će odgovarati na pitanja obrane. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 12:19:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh