« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
FISKALNA NEOVISNOST

Mađari poručili: Nećemo sudjelovati u fiskalnom usklađivanju

Budimpešta je još u ožujku odbila ući u europski mehanizam za stabilnost, rekavši kako se boji gubitka neovisnosti svoje porezne politike

Fotografija vijesti
Više o

Mađarska

,

kriza EU

,

Viktor Orban

,

kriza eurozone

Mađarska neće sudjelovati u bilo kakvim dogovorima kojima bi se ugrozila njezina fiskalna neovisnost, oštro je poručio premijer Viktor Orban, prenosi Hina.

"Sigurno je da Mađarska ne želi sudjelovati u ugovorima koji uključuju mjere fiskalnog usklađivanja, to jest vlada ne kani odustati od neovisne mađarske fiskalne politike", kazao je Orban, a prenijela je mađarska novinska agencija MTI, nakon susreta s češkim kolegom Petrom Nečasom u Budimpešti.

Češki premijer je usto ocijenio da izravna ili neizravna pravila fiskalnog usklađivanja u zemljama EU-a nisu u interesu malenog češkog gospodarstva koje počiva na izvozu.

Zemlje EU-a, osim Velike Britanije, na summitu 8. i 9. prosinca načelno su se dogovorile o proračunskom paktu koji uključuje elemente poreznog usklađivanja, kako bi se riješila dužnička kriza u eurozoni.

Pošto je u početku bio suzdržan, Viktor Orban je na koncu rekao da će Mađarska sudjelovati u ugovoru ako ga parlament potvrdi.

No, parlament u Budimpešti neće donijeti odluku o poreznim mjerama "sve dok ne budu poznate sve pojedinosti ugovora", istaknuo je u četvrtak mađarski premijer.

"Taj je ugovor kao Jeti: svi o njemu govore, ali nitko ne zna kako izgleda", komentirao je češki premijer.

"Htjeli bismo da se taj novi međunarodni ugovor primjenjuje na zemlje izvan eurozone tek kada uđu u eurozonu", dodao je Nečas, dok se zemlje ne uspijevaju dogovoriti hoće li se ugovor provoditi u svih 27 zemalja EU-a ili u samo 17 zemalja eurozone.

Budimpešta je još u ožujku odbila ući u europski mehanizam za stabilnost, rekavši kako se boji gubitka neovisnosti svoje porezne politike.

16.12.2011. 08:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh