« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
LOL

Made in China? Made in USA!

Nakon gospodarske krize i masovne nezaposlenosti, kineske firme su otkrile prednosti investicija u SAD-u

Juani postaju važniji od dolara
Juani postaju važniji od dolara (Arhiva)
Više o

made in china

,

made in usa

Jug Amerike je omiljen među inozemnim investitorima. Njemačka poduzeća često ulažu u Južnoj Karolini (South Carolina). U proteklih šest godina, 28 njemačkih tvrtki tamo je otvorilo 5.600 novih radnih mjesta. Jug SAD-a nije popularan samo kod njemačkih ulagača. I druge su nacije otkrile prednosti Južne Karoline. Prije svih - Kinezi. Niske plaće, niski troškovi energije i dobra infrastruktura - ima puno razloga da se proizvodnju "preseli" u Južnu Karolinu. I to su isti razlozi zbog kojih se proteklih godina proizvodnju alociralo na Daleki istok. Nakon što su američke firme odlazile na istok, sad se odjednom kineske firme sele na zapad - u Ameriku.

Kinesko preuzimanje

U tvorničkoj hali Greenfield Industriesa u Južnoj Karolini je bučno, tamo se proizvode bušilice za hobi-majstore. Miriše na vrući metal. Dale Erkkilä je dopredsjednik Greenfieldsa. Pokazuje u smjeru jednog stroja koji izgleda kao gigantska mašina za šivanje. "Vidite li ove kontrolne gumbe, to su posve novi strojevi, Jeffove investicije!" Jeff je novi šef Greenfield Industriesa. Krajem 2008. ova je firma, kao i mnoga druga poduzeća na jugu SAD-a, bila pred gašenjem. Posljedice gospodarske krize dodatno su pogoršale izglede tvrtke za preživljavanjem.

Jeffov koncern TDC, koji je prisutan na tri kontinenta, prije četiri godine je preuzeo kontrolu u Greenfield Industriesu. Kupio je nova postrojenja, izgradio skladišta i zaposlio nove ljude. Jeffovo puno ime je Jeff Chee, on potječe iz Kine.

"Preuzimanje je bilo spas. Proživljavali smo teška vremena prije četiri godine", kaže Darlene Wright. Ona je već gotovo tri desetljeća zaposlenica Greenfield Industriesa. U činjenici da su upravo Kinezi preuzeli njezinu firmu ne vidi nikakvu ironiju: "Mi smo se molili da posao ide dalje!" Cheeov dolazak ulio je zaposlenima novu nadu u bolju budućnost.

Povoljna energija

Južna Karolina je omiljena kod kineskih kompanija koje žele investirati u SAD-u. Tamo su došli proizvođači dijelova za automobile GSP i  American Gravure Cylinder. Troškove rada ne može se doduše uspoređivati s njihovom domovinom Kinom, ali i na Dalekom istoku raste pritisak na poslodavce da povise plaće. Energenti su u SAD-u povoljni i, za razliku od Dalekog istoka, opskrba njima je u Americi stabilna. Cijene nekretnina su u Južnoj Karolini (i na cijelom američkom kriznom tržištu nekretnina) još uvijek prihvatljive. A na koncu konca proizvode "Made in USA" može se prodati skuplje nego proizvode "Made in China". "Mi nudimo i bušilice "Made in China", ali slabo se prodaju, jedina je prednost njihova cijena", kaže Dale Erikklä.

Chee potječe iz Kine, ali on u firmi još nije osjetio predrasude zbog njegovog podrijetla. Ima puno kulturnih i tradicionalnih razlika, ali kad se radi o poslu, razlike se ne primjećuje. "Svi žele da je firma uspješna, kako bi mogli zadržati svoje radno mjesto i prehraniti svoje obitelji", objašnjava Chee.

Rad kao u Kini

29 milijuna dolara je koštalo preuzimanje tvrtke, a još 30 milijuna je Chee investirao u poslovanje. 17 mjeseci nakon preuzimanja konačno je zabilježena i dobit. Kineski je šef okrenuo poduzeće 'na glavačke'. Proizvodne trake su preuređene i danas funkcioniraju po istom principu kao i trake u Cheeovoj tvornici u Kini. Efikasnost je vrhunska zapovijed! Šef je iz Kine "uveo" i sustav premija. Bonus zarade svi oni radnici koji prebace normu. A njihova imena može se pročitati i na jednoj velikoj ploči. To je motivacija za ostale radnike.

"Svi naši zaposlenici imaju svoju ulogu u poduzeću, oni imaju glas koji se čuje", naglašava Dale Erikklä, Cheeova desna ruka. Kaže kako je svakodnevica u tvrtki koju vodi Kinez "osvježavajuća". Šef odlučuje, ali šef je otvoren i za savjete suradnika, dodaje on.

Kineski investori

Lokalni političari i lobisti u Južnoj Karolini shvatili su da su investitori s Dalekog istoka velika šansa. I zato oni hvale prednosti svoje savezne države, odnosno niske troškove rada. I podsjećaju da između Kine i SAD-a ima puno više sličnosti nego što se to može pomisliti. "Oni rade strastveno, s puno angažmana, ne razbacuju vrijeme, sve mora biti gotovo jučer", priča guvernerka Južne Karoline Nikki Halay. Ona je u nekoliko navrata posjetila Kinu. Kaže da je kinesku strast za poslom vidjela i u Americi - prije puno godina: "Kinezi nas na to podsjećaju, možda ćemo tako ponovno uzeti stari zalet..."

U tvornici Greenfield Industriesa Katie Bruce je jednostavno sretna što je zadržala radno mjesto. Njezine su molitve uslišane. "Sve dok mi svi imamo posao i možemo prehraniti obitelji, nije važno kome firma pripada", priznaje ona. I otkriva: "Ne volim letjeti. Baš je lijepo da je na ovaj način Kina došla k meni."

12.05.2012. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh