« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Luka Bebić o posjetu Latviji

Imamo potporu za ulazak u EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

EU

,

Luka Bebić

,

NATO

,

Latvija

U Latviji imamo dobrog, stalnog, sigurnog i postojanog prijatelja koji nas podupire u našim nastojanjima u približavanju Europskoj uniji, rekao je Luka Bebić hrvatskim novinarima u utorak na kraju trodnevnog posjeta toj baltičkoj zemlji.

U utorak se Bebić sastao s potpredsjednicom latvijskog parlamenta Karinom Petersone, s predsjednikom odbora za vanjske poslove Andrisom Berzinšom i s članovima tog odbora, kao i s predsjednicom odbora za europske poslove Vairom Paeglem.

"Došli smo ovamo izraziti zahvalnost i poštovanje za sve što Latvija, koja je već članica Europske unije i NATO-a, čini i činila je za Hrvatsku od osamostaljenja dosad", rekao je Bebić i dodao kako je tijekom trodnevna boravka u Latviji hrvatsko parlamentarno izaslanstvo otvorilo razgovore o načinima produbljivanja suradnje.

"Tražimo područja gdje imamo zajedničke interese. Posebno u brodogradnji gdje smo već isporučili velike plovne jedinice, deset tankera za latvijskog naručioca", rekao je Bebić.

"Imamo mnogo toga zajedničkoga, a izgradnja autoceste Baltik-Jadran sigurno će to još i unaprijediti, ne samo u području turizma, nego će otvoriti i mogućnosti suradnje u ostalim područjima", rekao je.

Bebić je u utorak posjetio i Muzej okupacije u Rigi gdje je razgledao postav posvećen povijesti Latvije od vremena kad je bila okupirana do danas, kad je samostalna država. Tijekom više od 50 godina okupacije, sovjetske pa nacističke pa opet sovjetske, Latvija je izgubila 550 tisuća ljudi, što je približno trećina tadašnjeg broja stanovnika te zemlje.

"Vrlo impresivno prikazuje sposobnost preživljavanja jednog malog naroda koji se odupirao i uspio preživjeti. Nešto od toga, nažalost, imali smo i mi u našoj povijesti", rekao je Bebić.

Bebić se u ponedjeljak sastao s predsjednikom latvijskog parlamenta Gundarsom Gaudzeom i zahvalio mu što je njegova zemlja, kao druga, poslije Mađarske ratificirala protokol o hrvatskome članstvu u NATO-u, a pozvao je i druge članice Sjevernoatlantskoga saveza da to što prije učine kako bi Hrvatska do proljeća iduće godine bila punopravna članica. (HINA)

23.09.2008. 15:55:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh