« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Pučki pravobranitelj zabrinut reakcijom sabora

Izvještaj o radu za 2007. samo "primljen na znanje"

Jurica Malčić, pučki pravobranitelj
Jurica Malčić, pučki pravobranitelj (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Sabor

,

Jurica Malčić

,

Pučki pravobranitelj

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić zabrinut je što Hrvatski sabor prošloga tjedna njegov izvještaj o radu u 2007. samo "primio na znanje", ali ne i prihvatio, iako, kako tvrdi, do sada nije imao nikakvih nesporazuma s vlašću ili zapreka u radu.

"Izvješće za 2007. nije kritičnije nego prošlih godina kada ga je Sabor bez problema prihvatio", ustvrdio je Malčić na današnjoj konferenciji za novinare, dodavši kako je lošiju ocjenu najvjerojatnije izazvalo prozivanje nekih ministara zbog loše suradnje.

No, Malčić smatra da su takvi navodi u izvješćima uobičajeni i u ostalim zemljama te da ga na navođenje svakog odbijanja suradnje obvezuje zakon. "Izvješća ombudsmana uvijek su kritična jer ne ocjenjuju stanje u cjelini nego ukazuju na anomalije", kazao je Malčić.

Ipak, ocijenio je da takav stav ne znači da se njegov izvještaj ne prihvaća ili da je netko nezadovoljan njegovim radom.

Na prvoj konferenciji za novinare od početka mandata 2004. Malčić je najavio da će od policije zatražiti objašnjenje kako su mediji mogli prisustvovati uhićenju nekih osumnjičenika u akciji Indeks.

"Policija ima pravo lišiti slobode one za koje se sumnja da su se ogriješili o zakon, no pritom mora zaštititi njihovo dostojanstvo, vodeći se načelom presumpcije nevinosti", kazao je Malčić.

Pučki pravobranjitelj pohvalio se i priznanjem Međunarodnog koordinacijskog odbora za nacionalne institucije, koji je Ured pučkog pravobranitelja akreditirao kao instituciju za promicanje i zaštitu ljudskih prava sa "statusom A".

Inače, od početka iduće godine stupanjem na snagu novog Zakona o suzbijanju diskriminacije Ured pučkog pravobranitelja postat će središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije, sa znatno većim ovlastima nego do sada. Očitovanja o povredi ljudskih prava moći će se, među ostalim, tražiti od svih institucija koje će biti dužne odgovoriti pod prijetnjom sankcija.

Zbog toga je Malčićev Ured proširen na ukupno tridesetak djelatnika, uglavnom pravnika i stručnjaka za ljudska prava. U pripremi je i kampanja za informiranje javnosti i edukacija za ključne aktere u suzbijanju diskriminacije.

Ured pučkog pravobranitelja lani je primio 1878 pismenih pritužbi, od čega je najveći broj vezan za etničku pripadnost ili seksualnu orijentaciju. (HINA)

23.09.2008. 16:12:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh