« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
MEGAPROJEKT

Long Wavelength Array: 13.000 antena čeka signale iz svemira

GALERIJA - U SAD-u se postavlja napredan sustav antena koje će tragati za vanzemaljskim civilizacijama

Long Wavelength Array
Long Wavelength Array (Facebook)
Više o

svemir

,

izvanzemaljci

,

egzoplaneti

,

život u svemiru

,

Long Wavelength Array

U američkoj saveznoj državi New Mexico niče dosad neviđen sustav antena koje će primati signale iz svemira i možda, jednog dana, otkriti inteligentnu vanzemaljsku civilizaciju. Ukupno 13.000 antena usmjerenih prema nebu nalazit će se na području promjera 400 kilometara, a prva stanica LWA-1 koja se sastoji od 256 antena u pogon će biti puštena u ljeto 2011.

Projektom upravlja Sveučilište New Mexico u suradnji s Nasinim JPL-om (Jet Propulsion Laboratory). "Antene će stvarati slike s nizovima radio valova koji potječu s udaljenih planeta i planetarnih sustava. Na taj ćemo način dobiti novu metodu otkrivanja egzoplaneta", kaže Joseph Lazio iz JPL-a i dodaje: "Posebno ćemo tragati za kratkotrajnim bljeskovima svjetlosti koji mogu upućivati na propadanje dalekih zvijezda, eksplozije crnih rupa ali i signale udaljenih civilizacija."

Sustav će obuhvatiti dosad neistraženi dio elektromagnetskog spektara s frekvencijom od 20 do 80 megaherca i valnom duljinom od 15 do 3,8 metara. "Priroda je puno pametnija od nas pa je moguće da će nam Long Wavelength Array otkriti stvari koje si trenutno ne možemo ni zamisliti", kaže Lazio.

Po završetku svih radova, sustav će se sastojati od 53 stanice s ukupno 13.000 antena koje će u visokoj rezoluciji "snimati" područje koje je nekoliko stotina puta veće od Mjeseca.

27.01.2011. 22:56:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    maki
    30.03.2011. 17:32
    kako dijeluje taj stroj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh