« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LIKVIDACIJA BY MOSSAD

London i Pariz traže suradnju Izraela zbog lažnih putovnica

Izrael i dalje tvrdi kako nema dokaza dok je Mossad plasirao priču o vanjskim tajnim službama koje pokušavaju naštetiti Izraelu

(Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

Izrael

,

Dubai

,

Francuska

,

Hamas

,

Mossad

,

Mahmud al-Mabhuh

,

likvidacija

,

lažne putovnice

Francuska "traži službeno objašnjenje izraelskog veleposlanstva u Parizu o okolnostima korištenja lažne francuske putovnice u slučaju ubojstva dužnosnika palestinskog islamističkog pokreta Hamasa u Dubaiju u siječnju, a i službeni London očekuje punu suradnju Izraelaca u istrazi o zloporabi dviju lažnih britanskih putovnica u vezi s istim slučajem, prenijeli su u četvrtak mediji.

"Tražimo službeno objašnjenje izraelskog veleposlanstva u Francuskoj o okolnostima korištenja lažne francuske putovnice", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero. "Redovito kontaktiramo s vlastima u Dubaiju o napretku istrage i surađujemo s njima", kazao je, podsjetivši da je, prema podacima kojima trenutačno raspolažu Francuzi riječ o lažnoj putovnici.

I britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u četvrtak je izjavio kako očekuje punu suradnju u istrazi o spomenutom slučaju. "Izraelcima ćemo ponuditi sve mogućnosti razmjene informacija kako bismo otkrili o čemu je točno riječ", kazao je Miliband.

Mossad, izraelska tajna služba, našla se u srijedu na meti kritika zbog sumnje da je u siječnju u Dubaiju ubila visokog dužnosnika vojnog krila palestinskog islamističkog pokreta Hamasa, dok je izraelski ministar vanjskih poslova opovrgnuo izraelsku umiješanost u ubojstvo ustvrdivši da za to "nema dokaza", javljaju agencije.

Mossad, izraelsku tajnu službu, palestinski islamistički pokret Hamas optužio je za ubojstvo Mahmuda al-Mabhuha, dobavljača oružja za taj pokret i jednog od osnivača njegova vojnog krila. Mabuh (50) je ubijen 20. siječnja u hotelu u Dubaiju.

Bivši zamjenik ravnatelja Mossada Rafi Eytan iznio je mogućnost da je "strana obavještajna služba iskoristila krađu identiteta kako bi optužila Izrael".

Novine su u srijedu objavile fotografije šestero izraelsko-britanskih državljana i jednog izraelsko-njemačkog državljanina koji su podigli tužbu zbog krađe njihova identiteta.

Zastupnik Izrael Hasson iz stranke Kadime (oporbeni centar), bivši čelnik unutarnje službe sigurnosti (Shin Beth) rekao je da će od odbora za vanjsku politiku i obranu, kojega je član, zatražiti da "provede istragu o krađi identiteta" u toj stvari.

Izraelski komandosi često su se u prošlosti koristili krivotvorenim putovnicama stranih državljana, napose 1997. kada su agenti Mossada pokušali izvesti atentat na Haleda Mešala, Hamasova čelnika u Jordanu, kamo su ušli s kanadskim putovnicama.

Policija u Dubaju priopćila je u srijedu da je uhitila i saslušala dvojicu palestinskih osumnjičenika koji su pomagali napadačima. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 19:11:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh