Ljuta hrana je ključ za zdravo srce
Aktivni sastojak u čiliju, feferonima te ostalim ljutim papričicama štiti srce smanjujući kolesterol i visoki krvni tlak
Svi ljudi koji uživaju u dobro začinjenoj, odnosno ljutoj hrani čine sebi i svojem zdravlju ogromnu uslugu, a da toga nisu ni svjesni. Naime, znanstvenici su dokazali da kapsaicin, kemijski spoj koji daje ljutinu feferonima, čiliju i drugim ljutim papričicama, smanjuje razinu kolesterola u krvi te snižava visoki tlak.
Kineska studija provedena je na način da su laboratorijski miševi podijeljeni u dvije skupine, kontrolnu i eksperimentalnu. Iako su obje grupe konzumirale hranu punu kolesterola, samo je eksperimentalna skupina glodavaca dobivala kapsaicin.
Rezultati su pokazali da ljuta supstanca smanjuje razinu "lošeg" kolesterola tako što sprječava njegovu akumulaciju, ubrzava proces razgradnje izlučivanja iz organizma. Kapsaicin, također, blokira gen koji uzrokuje kontrakciju krvnih žila i na taj način one postaju prohodnije što automatski rezultira boljom cirkulacijom.
"Ovo je prva studija koja dokazuje da kapsaicin pozitivno djeluje na niz faktora koji su krucijalni za zdravlje srca i krvnih žila", rekao je dr. Zhen-Yu Chen, profesor na Kineskom Sveučilištu u Hong Kongu i autor studije.
Stoga, ako volite ljutu hranu i navikli ste na nju slobodno navalite, no ako ste "osjetljiviji" tip znanstvenici preporučaju umjereno doziranje koje odgovara vašem ukusu.
Novi komentar