« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NAJSTARIJI NALAZI

Ljudi uživaju u vinu više od 6000 godina

Kompletna oprema za proizvodnju vina stara 6.100 godina, najstarija ikad pronađena takve vrste, otkrivenoj u jednoj špilji u Armeniji

Fotografija vijesti
Više o

vino

,

Armenija

,

arheološko otkriće

,

oprema za proizvodnju vina

"Ovo je prvi put da imamo potpunu arheološku sliku proizvodnje vina staru 6.100 godina", rekao je Gregory Areshian, voditelj istraživanja i pomoćnik direktora Arheološkog instituta Cotsen kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu.

Među pronađenim predmetima su koštice grožđa, ostatci prešanog grožđa, suhi izdanci loze, primitivna preša, glinena bačva koja se najvjerojatnije koristila za vrenje, komadi zemljanih posuda u kojima se čuvalo vino, pa čak i šalica i vrč iz kojih se pilo.

Predmeti su otkriveni u kompleksu špilja u kojima je u lipnju 2010. pronađena savršeno očuvana kožna mokasina stara 5.500 godina, dosad najstarija cipela na svijetu, prenosi Hina. Špilje su smještene u dubokom klancu u armenskoj pokrajini Vajtos Dzor, blizu granice s Iranom i Turskom. Regiji u kojoj se i danas proizvodi kvalitetan merlot, cabernet i sauvignon. Starost pronađenih predmeta potvrđena je radiokarbonskom metodom.

11.01.2011. 11:31:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh