« Život
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
STVARNO?

Ljudi su ipak jedinstveni u svemiru?

Fosfor je jedan od šest elemenata za koje se smatra da su ključni za funkcioniranje sveg života na Zemlji

Očito se život razvija na razne načine
Očito se život razvija na razne načine (Shutterstock)
Više o

izvanzemaljski život

,

fosfor

Razlog za veliko razočaranje lovaca na izvanzemaljce su rezultati nove znanstvene studije, koja je pokazala da je jedan od elemenata zastupljenih na našoj planeti - fosfor, izuzetna rijetkost u svemiru, piše ZME Science.

Ovaj element igra ključnu ulogu u skladištenju energije u stanicama i njenom transferu, a također je esencijalan u nastanku DNK, staničnih membrana te za razvoj kostiju i zuba kod ljudi.

Fosfor je jedan od šest elemenata za koje se smatra da su ključni za funkcioniranje sveg života na Zemlji. Ne može ga se proizvesti niti uništiti, a ne postoji ni umjetno proizvedena zamjena za fosfor.

Zato je vjerojatnost razvoja izvanzemaljskog života nalik ovome na Zemlji upravo još uvelike smanjena.

Znanstvenici tvrde da fosfor nastaje tijekom supernove - ogromne eksplozije umiruće zvijezde. Ipak, novi podaci ukazuju na to da tipična supernova ne garantira nužno uvjete za stvaranje fosfora.

Zemljani su možda imali izuzetno puno sreće, s obzirom na to da se naš planet nalazi dovoljno blizu "odgovarajuće" supernove.

"Prenošenje fosfora na novonastale planete često predstavlja neizvjesni proces", kaže astronomkinja dr. Jane Greaves sa Sveučilišta u Cardiffu.

Više detalja pročitajte na portalu Gentleman.hr

06.04.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh