« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
STVARNO?

Ljudi nisu stvoreni za multitasking

Multitasking otežava učinkovitu organizaciju i filtraciju nevažnih informacija te smanjuje učinkovitost i kvalitetu vašeg posla

Ne, ne može se raditi više stvari odjednom
Ne, ne može se raditi više stvari odjednom (Arhiva)
Više o

dopamin

,

multitasking

,

fokus

Žene se vole hvaliti kako mogu istovremeno obavljati više stvari, dok se muškarcima predbacuje da im ta sposobnost nedostaje, no Earl Miller, neuroznanstvenik s MIT-a tvrdi da je multitasking samo - mit.

On tvrdi da ljudski mozak jednostavno nije opremljen za multitasking, pa se kad mislimo da radimo više stvari istovremeno, zapravo samo brzo prebacujemo s jednog zadatka na drugi

Mozak je dizajniran je da se trenutno usredotoči samo na jednu stvar, a bombardiranje s informacijama vjerojatno će usporiti njegov rad, a neprekidno mijenjanje zadataka potiče za mozak loše navike.

Tako kad obavimo neki sitni zadatak (odgovorimo na e-mail, pošaljemo SMS ili objavimo tweet) dobijemo udar hormona dopamina, koji još zovemo i hormon nagrade

Naravno, naš mozak obožava dopamin, pa se tako ohrabrujemo da se neprestano prebacujemo između sitnih zadataka koji će nam pružiti trenutno zadovoljstvo.

Na taj način ulazimo u začarani krug te mislimo kako smo puno toga napravili, dok zapravo nismo napravili ništa (barem ništa što zahtijeva puno kritičkog razmišljanja).

Neki stručnjaci čak neprestano provjeravanje e-maila i Facebook i Twitter profila nazivaju živčanom ovisnošću koje bi se definitivno trebali riješiti.

08.08.2015. 13:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh