« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
EHH ...

Nevjera je biološki uvjetovan čin!

Kad vas sljedeći put uhvate u nevjeri, imate vrlo čvrst argument za svoje ponašanje - znanstveno istraživanje koje kaže da si niste mogli pomoći

Sorry, hormoni ... :)
Sorry, hormoni ... :) (Shutterstock)
Više o

genetika

,

geni

,

prevara

,

nevjera

,

hormoni

,

hormonalne reakcije

Hormonalne reakcije mogle bi biti uzrok zbog kojeg ljudi varaju svoje partnere ili se upuštaju u novčane prijevare i druge muljaže. Istraživanje se usmjerilo se prema rasvjetljavanju povezanosti bioloških osobina s neetičnim ponašanjem kako bi testiralo hipotezu da je varanje način borbe protiv stresa.

Već neko vrijeme postoji teorija da tijelo povećava proizvodnju reproduktivnog hormona testosterona kako bi reguliralo i izbalansiralo efekte koje stvara kortizol, hormon stresa.

Istraživanje je pokazalo da ne samo da visoke razine oba hormona znače da je vjerojatnost za prevaru veća, već nas i naš endokrini sustav u takvim situacijama potiče da se ponašamo loše, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Teksas i Harvard.

Ukratko - ako ste pod stresom, sve radi protiv vašeg poštenja. Pokazalo se da povišene razine testosterona smanjuju strah od kazne, a povećavaju osjetljivost prema nagradi. Povišena razina kortizola povezana je s neugodnim stanjem kroničnog stresa, dok testosteron pruža hrabrost potrebnu za varanje, dok povišeni kortizol pruža razlog za nju.

Stoga, isprika za bilo kakvo muljanje je jednostavna - sorry, hormoni!

07.08.2015. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh