Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2015. 13:55:00
STVARNO?

Ljudi nisu stvoreni za multitasking

Multitasking otežava učinkovitu organizaciju i filtraciju nevažnih informacija te smanjuje učinkovitost i kvalitetu vašeg posla

Ne, ne može se raditi više stvari odjednom
Ne, ne može se raditi više stvari odjednom (Arhiva)

Žene se vole hvaliti kako mogu istovremeno obavljati više stvari, dok se muškarcima predbacuje da im ta sposobnost nedostaje, no Earl Miller, neuroznanstvenik s MIT-a tvrdi da je multitasking samo - mit.

On tvrdi da ljudski mozak jednostavno nije opremljen za multitasking, pa se kad mislimo da radimo više stvari istovremeno, zapravo samo brzo prebacujemo s jednog zadatka na drugi

Mozak je dizajniran je da se trenutno usredotoči samo na jednu stvar, a bombardiranje s informacijama vjerojatno će usporiti njegov rad, a neprekidno mijenjanje zadataka potiče za mozak loše navike.

Tako kad obavimo neki sitni zadatak (odgovorimo na e-mail, pošaljemo SMS ili objavimo tweet) dobijemo udar hormona dopamina, koji još zovemo i hormon nagrade

Naravno, naš mozak obožava dopamin, pa se tako ohrabrujemo da se neprestano prebacujemo između sitnih zadataka koji će nam pružiti trenutno zadovoljstvo.

Na taj način ulazimo u začarani krug te mislimo kako smo puno toga napravili, dok zapravo nismo napravili ništa (barem ništa što zahtijeva puno kritičkog razmišljanja).

Neki stručnjaci čak neprestano provjeravanje e-maila i Facebook i Twitter profila nazivaju živčanom ovisnošću koje bi se definitivno trebali riješiti.

08.08.2015. 13:55:00
http://metro-portal.hr/ljudi-nisu-stvoreni-za-multitasking/93212/