« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HIBRIDI MEĐU NAMA

Ljudi bi uskoro mogli imati svinjska pluća

Svinjska pluća mogla bi se presaditi u čovjeka kao odgovor na nedostatak donorskih organa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

transplantacija

,

životinje

,

svinja

,

pluća

Australski znanstvenici postavili su temelje za životinjsko-ljudsku transplantaciju nakon što su uspjeli održati pluća svinje uz pomoć ljudske krvi. Do ovog oktrića došlo je, kada su istraživači u bolnici St. Vincet u Melbourneu, odstranili sekciju svinjske DNK pod imenom Gal gen, radi koje su svinjski organi bili nekompatibilni s ljudskom krvi.

Dr. Glenn Westall objašnjava kako ovo jedinstveno otkriće pokazuje da je transplantacija životinjskih organa u čovjeka doista moguća. ˝Pet, šest sati nakon eksperimenta pluća su radila jednako dobro kao i na početku. Krv je ulazila bez kisika, a izlazila van obogaćena njime, što je u biti i normalna funkcija tog organa. Ovo je značajan napredak u odnosu na eksperimente koji su izvođeni posljednjih 20 godina.˝

Mogućnost životinjsko-ljudske transplantacije poznate i kao ksenotransplantacija, izazvala je etičke dubioze u medicinskim krugovima. Neki tvrde kako takve metode mogu u čovječanstvo donijeti nove, životinjske bolesti, te stvoriti ljude hibride.

04.02.2010. 12:19:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh