« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NAJBOLJI LIJEK

Ljubljenje štiti od infekcija i smanjuje bore

Ljubljenjem do zdravlja - poljupci su prirodan lijek protiv bolova, starenja, prehlada i depresija

Zaljubljeni par
Zaljubljeni par (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

bore

,

poljubac

,

ljubljenje

,

smanjivanje bora

Ljeto je prošlo, a pred nama je prohladno vrijeme idealno za prehlade i širenje raznih zaraza. Potrebno je dakle ojačati imunitet kako infekcije ne bi mogle napasti organizam, a osim zdrave hrane i raznih vitaminskih dodataka protiv bolesti se možemo boriti i ljubljenjem, piše Men's Health.

Naime, u slini partnera nalaze se bakterije koje potiču stvaranje antitijela i tako osnažuju obrambeni mehanizam. Za vrijeme ljubljenja ujedno dolazi do lučenja adrenalina, serotonina i dopamina koji su zaduženi za dobro raspoloženje i jačanje krvožilnog sustava.

>>Koja je tajna strastvenog poljupca?

Broj otkucaja srca tijekom ljubljenja kod muškaraca raste na 110 po minuti, a kod žena na 108 po minuti. Pozitivne reakcije koje ljubljenje izaziva tako se mogu smatrati prirodnim lijekom, jer se smanjuje osjetljivost na bolove, stres, napetost i depresivno raspoloženje.

Intenzivan poljubac zahtjeva rad usana, jezika, ali i 30-tak mišića zbog čega ljubljenje može smanji bore ili preventivno djelovati na njihovo nastajanje. Također, smatra se da se tijekom ljubljenja u trajanju od dvije minute može sagorjeti oko 15 kalorija. 

26.09.2011. 10:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh