« Život
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Ljubite li se i vi žmirećki?

Mozak bolje doživljava dodir usana osobe s kojom se ljubimo, ako zatvorimo oči... tvrde da je to znanstveno dokazano :)

Iiii... žmirimo! :)
Iiii... žmirimo! :) (Arhiva)
Više o

mozak

,

poljubac

,

zatvorene oči

,

žmirenje

Jeste li se pokušali poljubiti otvorenih očiju? Možda vam pitanje zvuči čudno, ali obratite pažnju pri sljedećem poljupcu - svi spontano zatvaramo oči kada se ljubimo.

Vjerovali ili ne, i ovo je pronašlo znanstvenike željne odgovora, pa su psihologinje Polly Dalton i Sandra Murphy provele eksperiment u kojem su dobrovoljcima zadali određene zadatke, a trebali su ih odraditi dok im u ruci vibrira telefon.

Otkrile su da što su zadaci bili kompliciraniji to su ispitanici lošije registrirali vibraciju. Ovo je sve povezano s činjenicom da kada su nam oči 'prezaposlene', mozak je fokusiran na njih, a ne na ruke

Ako su nam oči otvorene, ne možemo se koncentrirati na podražaje koje upijamo ostalim osjetilima

Zaključak je jenostavan - ljudi su loši u korištenju više osjetila odjednom, što nas logično vodi do odgovora zašto zatvaramo oči kada se ljubimo.

Mozak bolje doživljava dodir usana osobe s kojom se ljubimo, ako zatvorimo oči. To znači da smo svjesno odlučili da nam je u datom trenutku najvažnije doživjeti poljubac.

Ljubljenje nas dovodi do osjetilnog preopterećenja i kako bismo uživali u poljubcu, najviše što možemo, moramo isključiti sva druga osjetila.

08.12.2018. 21:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh