« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ELIKSIR VITALNOSTI

Ljubavna veza u službi zdravlja

Boravljenje u zdravoj, predanoj vezi punoj ljubavi ne donosi vam samo sreću i zadovoljstvo, ono vam pozitivno utječe i na zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

zdravlje

,

ljubav

,

zaljubljenost

,

zdrav život

,

muškarci i žene

,

mentalno zdravlje

,

sretan brak

Ljubav je jedna od najjačih ljudskih emocija koja je u stanju pomiriti sve razlike među osobama i ujediniti ih u jednu cjelinu koju poznajemo kao romantičnu vezu. Iako u svakoj vezi može biti uspona i padova, ružnih svađa i lijepih trenutaka za pamćenje, samo bivanje u zajednici s voljenom osobom može pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje, a evo kako:  

Manje mentalnih problema i poteškoća

Iako parovi ponekada mogu dovesti jedni druge do ruba ludila, predana veza štiti njihov um. Naime, istraživanje provedeno na 1,621 studentu sa sveučilišta Florida State pokazalo je da osobe u vezi imaju značajno manje mentalnih problema nego samci i serijski ljubavnici koji ne mogu zadržati partnera duže od prvog seksa. Također, studija iz 2002. godine pokazala je da su samci, kako muškarci tako i žene, depresivniji, tjeskobniji, skloniji samoubojstvu te imaju većih problema s raspoloženjem i prilagodbi nego osobe u stabilnoj vezi.  

Manje boli

O tome kako i koliko ljubav boli snimljeno je pregršt filmova, a i samu tematiku je uglazbio Nazareth 1976. godine u svima znanoj pjesmi „Love Hurts". No, znanstvenici kažu kako ljubav ustvari može djelovati suprotno, odnosno, otupljuje bol. Naime, studija provedena 2010. godine pokazala je da volonteri kojima se stavila vruća cigla na ruku osjećaju manju bol dok gledaju slike voljene osobe nego kada su im bile prikazane fotografiju jednako privlačne ali nepoznate osobe.Magnetna rezonancija je pokazala da fotografija voljene osobe pobuđuje dio mozga zaduženog za nagradu, a smanjuje moždanu aktivnost u dijelu zaduženom za procesuiranje boli.

Smanjuje stres

Ne mora se biti nuklearni fizičar kako bi se zaključilo da je mirna, staložene veza bez previše drama ujedno i oslobođena stresa, a postoji i niz studija koje to dokazuju. Istraživanje sveučilišta Chicago i Northwester pokazala su da samci imaju veću sklonost psihološkom stresu nego osobe u vezi ili braku, a znanstvenici su uočili da veza može smanjiti lučenje kortizola, stresnog hormona, u stresnim situacijama. Nadalje, studija iz 2008. godine pokazala je da partneri koji pružaju potporu svojem supružniku žive u vez s manje problema u braku, a time i manje stresa i depresije.

Dulji život

Nekolicina nevezanih međunarodnih istraživanja provedenih u SAD-u, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj potvrdila su istu stvar, samci prije umiru nego osobe u braku. Iako znanstvenici nisu sigurni zašto je to tako, pretpostavljaju da potpora bračnog partnera i djece doprinose zdravom obiteljskom odnosu, dok samci nemaju takav poticaj okoline.

Sreća

Ljudi u vezi su sretniji od samaca, a znanstvenici tvrde da sami pogled na osobu u koju smo zaljubljeni do ušiju potiče lučenje dopamina koji stimulira dijelove mozga zadužene za nagradu, požudu, ovisnost i euforiju. U stvari, jedan od stimuliranih područja mozga je prednji cingulum koji je zadužen za opsesivno razmišljanje, spoznaju i emocije - karakteristike ljubavi.   

07.01.2012. 23:02:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh