« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ROMEO I JULIJA

Ljubav je vječna - otkriće koje je dirnulo arheologe

Talijanski su arheolozi pronašli par pokopan prije više od 1500 godina kako se drže za ruke, simbolizirajući zajedništvo koje ni smrt nije uspjela prekinuti

Arheolozi su ostali dirnuti ovim rijetkim i neobičnim prizorom
Arheolozi su ostali dirnuti ovim rijetkim i neobičnim prizorom (Europics)
Više o

ljubavnici

,

vječna ljubav

,

arheološko otkriće

Za vrijeme obavljanja pripremnih radova na obnovi palače u talijanskom gradu Modeni radnici su sasvim slučajno otkrili grobnicu u kojoj su pronašli zakopane muškarca i ženu kako se drže za ruke.

Arheolozi koji su nakon toga detaljno proučili ovo dirljivo nalazište vjeruju kako je zaljubljeni par zakopan prije više od 1500 godina unutar zidova palače, zbog čega vjeruju da se radi o pripadnicima neke plemićke obitelji iz posljednjih dana Rimskog carstva.

„Ovo je vrlo rijetka i dirljiva scena. Većina nas vjeruje kako žena zaljubljeno gleda svoga muškarca", rekao je jedan od voditelja istraživanja.

Smatra se kako je zaljubljeni par pokopan u 5. ili 6. stoljeću nove ere, a njihovo je posljednje počivalište pronađeno za vrijeme rekonstrukcije drevne palače.

„Vjerujemo da su originalno pokopani tako da im lica gledaju jedno prema drugome, ali da se muškarcu glava pomakla nakon smrti, što zaključujemo prema položaju kralježaka", rekao je voditelj iskapanja, arheolog Donato Labate.

Nakon što ih pažljivo iskopaju, tim antropologa sa Sveučilišta u Bologni pokušat će u laboratoriju utvrditi njihovu dob, povezanost i uzrok smrti.

„U antičkim vremenima istovremena smrt članova obitelji bila je relativno česta pojava, budući da su svijetom neprestano harale brojne epidemije i bolesti, poput one Crne kuge, koje bi redovito pokosile i cijele obitelji", rekla je Kristina Killgrove, antropologinja sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

„Onaj tko je zakapao ovo dvoje ljudi očigledno je smatrao kako je njihova ljubav jednako važna u smrti, kao što je to bila i za života", zaključuje Kristina.

23.10.2011. 16:32:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Vjekoslav
    23.10.2011. 22:16
    Ljubav može biti vječna. Govorim iz osobnog iskustva.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh