« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
TVRDE ZNANSTVENICI

Ljevaci su podložni mentalnim bolestima, a i zarađuju manje

Samo u 10 posto svjetske populacije lijeva ruka je dominantna, a nova istraživanja su pokazala da su ljevaci podložniji bolestima nego dešnjaci

Fotografija vijesti
Više o

bolesti

,

ljevaci

,

dešnjaci

,

ambideksteri

,

dominantna ruka

Znanstvenici već godinama istražuju razlike između ljevaka, dešnjaka i vrlo rijetkih ambidekstera, a nova istraživanja su otkrila da ljudi kojima je lijeva ruka dominantna imaju potencijal da razviju ozbiljne mentalne poremećaje, piše Wall Street Journal.

Znanstvenici su iznijeli tezu da dominacija ruku pokazuje kako mozak ustvari funkcionira i imajući to na umu sugeriraju da su ljevaci podložniji da obole od šizofrenije, poremećaja koncentracije, hiperaktivnosti, disleksije, te da imaju nagle promjene raspoloženja i druge mentalne poremećaje.

No, tu nije kraj nedaćama ljevaka, nova istraživanja pokazuju kako ljevaci manje zarađuju nego njihove kolege kojima je desna ruka dominantna, a kao sol na ranu idu tvrdnje da su ljevaci boležljiviji i krače žive od dešnjaka. Ako ste mislili da je ljevacima loše, znanstvenici kažu da je ambideksterima, osobe koje podjednako dobro koriste obje ruke i noge, još gore jer su podložni svim poremećajima koji su vezani i za ljevake i za dešnjake.

Znanstvenici vjeruju da genetika igra vrlo malu ulogu u tome da li će neka osoba biti ljevak ili dešnjak, samo 25 posto. Stručnjaci smatraju da okolina najviše utječe na dominaciju nekoga uda. Znanstvenici smatraju da majke koje su bile izložene stresu za vrijeme trudnoće ili koje su kasno rodile imaju veću šansu da rode dijete koje će biti ljevak.

No, nije sve tako crno. Istraživanja su pokazala da iako nema razlike u inteligenciji, ljevaci su puno kreativniji nego dešnjaci. U svijetu je 10 posto ljevaka, te samo 1 posto ambidekstera, a kod svih ostalih desna ruka je dominantna.

06.12.2011. 21:39:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh