« Film
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
DOĐITE

Ljetne Frooom filmske radionice

Program provodi u Rijeci i Koprivnici udruga Bacači Sjenki od 2015. godine u suradnji s Gradom Rijeka i Muzejem za modernu i suvremenu umjetnost, a u Koprivnici u suradnji s PUO Koprivnica

Napravite svoj film...
Napravite svoj film... (Arhiva)
Više o

radionice

,

Frooom

Frooom! je zabavan teoretsko-praktični obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja koji uključuje i informatičko usavršavanje te informacijsko osposobljavanje za kritičko promišljanje i stvaranje filmova kao i drugih medijskih sadržaja djece i mladih.

Program provodi u Rijeci i Koprivnici udruga Bacači Sjenki od 2015. godine u suradnji s Gradom Rijeka i Muzejem za modernu i suvremenu umjetnost, a u Koprivnici u suradnji s PUO Koprivnica, dvoranom Domoljub i kinom Velebit, a u Zagrebu u suradnji s HFS-om, kinom Europa i više osnovnih škola od 2012.

Ovog ljeta predviđene su u svakom gradu po tri (3) radionice:

Zagreb: 24.-28. kolovoza; 31. kolovoza - 4. rujna

Koprivnica: 24.-28. kolovoza

Rijeka: 31. kolovoza - 4. rujna

U početnoj radionici polaznici gledaju vrhunske nove i antologijske filmove te uče analizirati i gledati film s kritičke strane iz tisuće motrišta. Polaznici uče igrajući se, a konkretno uče o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima, uče o tome napisati scenarij te temeljno prolaze kurs stop animacije preko koje uče o ulozi i o važnosti montaže i pričanja priča - to jest dramaturgije. Igraju se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Uče o filmu kao posebnom bilježenju stvarnosti, o filmu kao načinu komuniciranja te o filmu kao umjetnosti.

U naprednoj radionici polaznici ponavljaju sve što su naučili na početnoj te povezuju svoje iskustvo s filmom i medijskim sadržajima s kojima su se susreli u međuvremenu. Zatim zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove, a cijelo vrijeme (ako žele), uz pomoć pametnih telefona ili iPada snimaju kratke filmove stop animacije svega što se oko njih događa - making of Frooom!. Svoje priče i scenarije međusobno stalno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (location scouting) i izvođača/glavnih likova (casting) snimaju film i pripremaju ga za montažu.

Majstorska radionica "Hermeneutika filma" je zabavan i vulkanski produktivan stvaralački laboratorij u kojem se pričaju paralelne priče iz više motrišta. Nakon izuzetno složenog procesa zagovaranja i traženja najboljih, mladi autori i autorice izabiru one priče koje se mogu ispreplesti i koje se podaju višemotrišnom kazivanju. Takav film tijekom radionice i realiziraju.

Početne, napredne i majstorske radionice vode vrhunski voditelji i voditeljice: medijska umjetnica i filmska autorica Mia Maros, scenarist i gulmac Nino Sorić, psihologinja Ines Begčević, diplomiranja sociologinja i nagrađivana filmska autorica Marija Georgiev, scenarist, glumac, snimatelj i redatelj Vjeran Vukašinović te profesor filozofije i medijske pismenosti, nagrađivani filmski autor i glumac te student dramaturgije Veno Mušinović te mnogi drugi. Ostale voditelje možete upoznati ovdje: https://www.frooom.eu/category/voditelji/

Prošlogodišnji filmski hitovi naših mladih autora i autorica iz cijele Hrvatske su upravo na turneji Lijepom našom, a u 2019. i 2020. bili su prikazani na preko 10 festivala na 4 kontineta: https://www.frooom.eu/category/novosti/

Škola se odvija u malim grupama i u velikim multifunkcionalnim prostorima gdje djeca imaju dovoljno prostora za igru, zabavu, učenje, praktičan rad, sigurnost i zaštitu.

Polaznici se skupljaju od 8h izjutra, a nastava traje do 15 sati uz dopunsku zabavu do 16 h po potrebi, u petodnevnom ritmu.

Prijave se primaju na: https://www.frooom.eu/prijave/, a broj polaznika je ograničen.

Informacije: frooom.filmskaradionica@gmail.com

Frooom! škola ima podršku i sufinanciranje Grada Zagreba, Grada Rijeke, Grada Koprivnice, Križevačko-koprivničke županije, Hrvatskog audiovizalnog centra, Vladine agencije za elektroničke medije i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

13.08.2020. 13:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh