« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
OSLOBAĐANJE

Ljekovita moć suza - plačite i osjećat ćete se bolje

Potiskivanje emocija gotovo nikada nema dobre posljedice - zato kad vam navru suze, uzmite maramice i jednostavno se isplačite

Ljekovita moć suza - plačite i osjećat ćete se bolje
Ljekovita moć suza - plačite i osjećat ćete se bolje (Shutterstock)
Više o

emocije

,

plakanje

,

suze

,

plač

Plakanje je prirodna pojava koja nas prati od dana rođenja. Dok smo bili bebe, plakali smo kad smo bili gladni, pospani, umorni, nervozni, frustrirani, isprljani i tako dalje. S dolaskom i prolaskom godina suze su nam tekle u trenutcima kad su nas drugi zanemarivali, plašili, prekoravali ili kad smo se osjećali tužnima. Najčešće suze nisu tekle dugo - nakon samo nekoliko minuta vratili bismo se našem normalnom, aktivnom, radoznalom i djetinjem ponašanju.

No što se zbiva u odrasloj dobi? Naučili smo potiskivati emocije, skrivati razočaranje i bol. Postali smo veliki dečki i velike cure. Sjetit ćete se da su nas roditelji i učitelji godinama poticali da prestanemo plakati oko svega i da budemo hrabri. Međutim, činjenica je da ćemo barem u nekim trenutcima u odrasloj dobi ipak zaplakati. A čini se da ono koji periodično znaju pustiti pokoju suzu u biti vode puno zdraviji život. Zato se nemojte uvijek ustručavati zaplakati.

Kako plač liječi?

  • Slabi napetost, potiče neutralizaciju toksina i emocionalnog stresa u tijelu (svi se puno bolje osjećamo nakon što se dobro isplačemo, zar ne?)
  • Suze koje su izazvane emocijama sadrže više proteina i beta endorfina - prirodnih sredstava protiv boli. Suze, između ostalog ubijaju i bakterije, vlaže oči i pomažu nam da bolje vidimo.
  • Oni koji često plaču manje su izloženi psihičkim bolestima od ljudi koji emocije drže duboko u sebi.
  • Nakon plača smo smireniji i spokojniji. Možemo svaku situaciju sagledati puno jasnije i trezvenije.

 

Biti jak i hrabar ne znači potiskivati emocije - ključ toga leži upravo u trezvenosti, u volji da se suočimo sa svim nedaćama i zbivanjima u životu. I u poznavanju moći oslobađanja putem suza. Zato kad vam idući put navru suze, uzmite maramice i jednostavno ih pustite van. Sigurno ćete se osjećati bolje na nekoliko razina.

17.10.2010. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh