« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NOBEL ZA MIR

Liu Xiaobo Nobelovu nagradu posvetio žrtvamana na Tiananmenu

Xiaobo je posvetom aludirao na demokratski pokret na pekinškome trgu Tiananmenu kojeg je suzbio kineski režim

Liu Xiaobo
Liu Xiaobo (Wikipedia)
Više o

Nobelova nagrada

,

Nobelova nagrada za mir

,

otpisivanje dugova

Kineski disident Lu Xiaobo, dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2010., koji se nalazi u zatvoru, svoju je nagradu posvetio svima poginulima na Tiananmenu, izvijestila je u nedjelju nevladina udruga Human Rights in China (HRIC), čije je sjedište u New Yorku i koja je uspjela kontaktirati s disidentovom suprugom, pošto je ona razgovarala sa svojim suprugom i priopćila mu vijest.

"Nagradu posvećujem svim dušama izgubljenim 4. lipnja", rekao je Liu Xiaobo svojoj supruzi, aludirajući na demokratski pokret na pekinškome trgu Tiananmenu, koji su 1989. organizirali studenti, a u krvi ga je suzbio kineski režim.

HRIC prenosi da je Lu Xia dobila dopuštenje da posjeti supruga u zatvoru u Liaoningu na sjeveroistoku Kine te da je njihov razgovor trajao oko sat vremena. Liu Xiaobo je svojoj supruzi rekao kako su osobe poginule na Tiananmenu živote dale "za mir, slobodu i demokraciju".

HRIC je također izvijestio kako se Lu Xia, pošto je posjetila supruga u zatvoru, vratila u Peking te da je ondje stavljena u kućni pritvor. Ranije u nedjelju, američka organizacija za obranu ljudskih prava Freedom Now već je izvijestila o tomu da je Lu Xia "u kućnom pritvoru".(hina/metro-portal)

11.10.2010. 00:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh