« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
A BANDIĆ?

Zoran Janković uvjerljivo ponovno gradonačelnik Ljubljane

Zoran Janković pomeo je svoje konkurente osvojivši gotovo dvije trećine glasova

Zoran Jankovič, gradonačelnik Ljubljane
Zoran Jankovič, gradonačelnik Ljubljane (Getty Images)
Više o

Ljubljana

,

Zoran Jankovič

,

gradonačelnik

Zoran Jankovič, bivši direktor Mercatora, uvjerljivo je osvojio svoj drugi mandat gradonačelnika Ljubljane na slovenskim lokalnim izborima u nedjelju, na kojima su inače najveću potporu birača dobili neovisni kandidati i oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, objavila je agencija STA.

Jankovič je svoj drugi mandat osvojio sa 65,34 posto glasova, a njegova će neovisna lista imati 26 od 45 mjesta u gradskom vijeću.

"Ljubljana je dokazala da je ponosna i slobodna", rekao je Jankovič svojim pristašama. "Rezultati izbora najbolji su odgovor na sva podmetanja kojima smo bili izloženi", dodao je.

Slovenci su u nedjelju birali gradonačelnike i skupštine u 11 gradova, te načelnike i skupštine u 197 općina. U 134 jedinice lokalne samouprave izbori su završeni u prvom krugu, dok će se u preostale 74 odlučivati u drugome krugu za dva tjedna.

Kandidat Slovenske pučke stranke (SLS) Franc Kangler s 50,42 posto glasova obranio je gradonačelničko mjesto u Mariboru, a njegov stranački kolega Bojan Šrot po četvrti je put izabran za gradonačelnika Celja. U Slovenj Gradecu i Murskoj Soboti pobijedili su neovisni kandidati, a u Velenju član socijaldemokrata (SD) Bojan Kontič. U gradovima Kranju, Novoj Gorici, Novom Mestu i u Ptuju o gradonačelniku će se odlučivati u drugom krugu.

U općini Piran u drugome krugu će se sučeliti Peter Bossman (SD, 32 posto glasova), liječnik porijeklom iz Gane, i dosadašnji načelnik Tomaž Gantar (21 posto glasova) iz lokalne stranke "Piran je naš".

Najviše glasova na izborima dobili su neovisni kandidati, 20,18 posto, a među strankama je prvi oporbeni SDS s 19,17 posto. Vladajući socijaldemokrati Boruta Pahora dobili su 11,80 posto, pa slijedi SLS (10,85), stranka umirovljenika DeSUS (9,59) i liberali (7,94 posto).

Odaziv je bio 50,10 posto, odnosno osam posto manji nego na izborima prije četiri godine. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 08:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh