« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
WTF?!

Linić bi oteo drugi mirovinski stup

Linić je na vrhuncu nesposobnosti obuzdavanja javne potrošnje odlučio oteti drugi mirovinski stup i ukrasti budućnost onima koji još rade

Kad ne znaš svoj posao, uzmi svima i daj svojima
Kad ne znaš svoj posao, uzmi svima i daj svojima (Arhiva)
Više o

drugi mirovinski stup

,

Slavko Linić

,

javna potrošnja

Vlada hitno mora riješiti proračunski problem težak 7,5 milijardi kuna. Ako ne želi dirati plaće i mirovine, ministru financija Slavku Liniću preostaje ili uvođenje novih poreza, ili povlačenje dobiti iz državnih tvrtki ili posezanje u drugi mirovinski stup

U četiri obvezna mirovinska fonda na privatnim je računima svih zaposlenih mlađih od 50-ak godina raspoređeno oko 58 milijardi kuna. U idućoj bi se godini onamo trebalo sliti još 5 milijardi - pod uvjetom da ih Vlada ne preusmjeri u proračun. Konačna odluka, kazao je Linić - neće biti njegova. 'O tome mora odlučiti Vlada, a ne ministar. Odluka će biti donesena vrlo brzo jer želimo u veljači dovršiti rad na rebalansu', dodao je.

Trajnim ili privremenim zamrzavanjem uplata ili pak smanjivanjem stope s 5 na 3% kratkoročno bismo pokrpali financijske rupe, smanjili javni dug, ali povećali teret budućim umirovljenicima. Osim toga, poručuju iz Raiffeisen mirovinskog društva, zamrzavanje uplata u 2. mirovinski stup umanjilo bi investicijske potencijale mirovinskih fondova, ali i mirovinska prava 1,7 milijuna članova obveznih mirovinskih fondova. 

Privremeno smanjivanje ili zaustavljanje uplata u drugi mirovinski stup već je viđeno u Mađarskoj, Poljskoj, Estoniji, Latviji i Litvi. Ekonimisti smatraju kako bi to imalo smisla samo ako se radikalno 'poradi' i na rashodovnoj strani proračuna. Ako ne, radi se o čistom kupovanju vremena i početku urušavanja mirovinskog sustava. I poslodavci strahuju da za Hrvatsku to ne bi bilo dobro rješenje.

26.01.2014. 09:11:36
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    peder
    27.01.2014. 12:14
    peder
  2. avatar
    peder
    30.01.2014. 12:12
    peder
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh