« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DOSADNA I OPASNA

Kako se boriti protiv žgaravice?

Žgaravica je dosadna neugodnost koja može biti i znak neke opasnije bolesti - pročitajte kako je se osloboditi

Fotografija vijesti
Više o

žgaravica

,

lijek protiv žgaravice

Mnogi će nakon purice i mlinaca imati posla s ovom neugodnom boljkom. Dakle, što je, i kako se možemo boriti protiv žgaravice.

Što je žgaravica?

Stanje regurgitacije, vraćanja želudačnog sadržaja u ždrijelo, jest iritacija jednjaka želudačnom kiselinom, praćena onim gorkim ukusom u ustima i pečenjau ždrijelu 

Ako ste pušač, trudnica, gojazni, jedete noću, intenzivno vježbate, imate kilu ili čir na želucu,  spadate u rizičnu grupu. Sporedni faktori su i hrana koju jedete. Najčešće će vas mučiti žgaravica posije alkohola, kave, citrusnog voća i sokova, rajčice, čokolade, pržene hrane, masne hrane, hrane začinjene octom i paprom.

Također, povezana je i sa stanjem mišića na jednjaku koji se ponaša kao vrata između jednjaka i želuca. Kad je on slab ili ne funkcionira kako treba, nastaje žgaravica.

Kada problemi postanu svakodnevni i nepodnošljivi, obavezna treba posjetiti liječnika. Ovakvo stanje je poznato kao jedan od uzročnika raka jednjaka.

Kako je izbjeći?

Žgaravica se može sprečiti mijenjanjem životnih navika. Pravila su sljedeća:

- Vodite računa o težini jer višak kilograma podiže želudac i tako vraća kiselinu u jednjak.

- Izbjegavajte tijesnu odjeću jer vrši pritisak na donji dio jednjaka.

- Izbjegavajte hranu za koju se zna da izaziva žgaravicu i jedite manje obroke.

- Nikako nemojte ići spavati odmah nakon obroka, sačekajte bar dva sata.

- Neka vam uzglavlje bude više jer tako želudačna kiselina ostaje u želucu.

Što učiniti kad se pojavi?

Najsigurnije je uzimanje antacida koji je ponaša kao neutralizator želučane kiseline. Iako je izuzetno koristan, ne radi se o lijeku i ne smije se koristiti duže vrijeme. Također, mogu vam pomoći famotidin, ranitidin i lijekovi koji pomažu zarastanje jednjaka, kao što su lansoprazol ili omeprazol.

Od alternativnih načina prevencije možete pokušati sa sladićem, ispijanjem čiste aloe vere ili uljem od rižinih mekinja. Jedan od bakinih recepata jest jabučni ocat u destiliranoj vodi. Ako vam je okus jabučnog octa odbojan, dodajte u mješavinu malo meda.

Invazivnije metode

Kad žgaravica postane kronična, neke od sljedećih procedura su od pomoći ali zahtevaju odlazak liječniku. Nissenova fundoplikacija jest operacija u kojoj se gornji dio želuca veže za donji dio jednjaka i time sprječava vraćanje kiseline. U Enteriks proceduri se koristi endoskop kako bi se ubacio tečni polimer koji bi služio kao graničnik između jednjaka i želuca.

Najmanje invazivna metoda je Streta, radiofrekvencijom kroz endoskop se grije mišić jednjaka. Toplina tjera mišić da se suzi i tako smanjuje šanse vraćanje kiseline.

Živjeti sa žgaravicom

Iako je naizgled tako bezazlena i više dosadna nego bolna, ne smijemo je shvatiti olako jer obično daje signale da nešto nezdravo radimo svom tijelu. Prije nego što dozvolite da postane dio svakodnevice, pokušajte je se osloboditi i mijenjajte nešto u svom načinu života.

01.11.2010. 13:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh