« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
BORBA ZA ZDRAVLJE

Liječnici traže zabranu pušenja u automobilima

Britanski liječnici zatražili su od vlade da zabrani pušenje u automobilima jer su štetne koncentracije duhanskog dima u zatvorenom vozilu veće nego u kafićima

Fotografija vijesti
Više o

cigarete

,

zabrana

,

pušenje u automobilu

,

dim

Udruga britanskih liječnika (British Medical Association, BMA) pozvala je u srijedu vladu da zabrani pušenje u automobilu jer su štetne koncentracije u zatvorenom vozilu i do 23 puta više od razina u zadimljenom kafiću, javlja Hina.

Djeca i starije osobe, a u njih je dišni sustav osjetljiviji, najviše su izloženi štetnom djelovanju duhana u automobilu koji je zatvoren prostor, navodi BMA koja je ljetos na kongresu glasala za potpunu zabranu pušenja u automobilu te pozvala vladu da takvu mjeru provede.

"Svake godine u Engleskoj je 80.000 smrti izazvano duhanom", ističe dr. Vivienne Nathanson iz udruge BMA i "zato pozivamo vladu da zabrani pušenje u privatnim vozilima".

Na temelju provedenih znanstvenih istraživanja udruga je procijenila da razine štetnih plinova koji se oslobađaju iz duhana u automobilu mogu biti 23 puta više nego u zadimljenom baru.

Parlament treba 25. studenoga razmatrati prijedlog zakona o zabrani cigareta u automobilu kada se u njemu vozi i dijete.

Neke pokrajine u Kanadi, Australiji, Sjedinjenim Državama i Južnoj Africi potpuno su zabranile cigaretu u vozilu kada se u njemu voze djeca.

Forest, udruga za promicanje duhana, pobunila se protiv zakonskog prijedloga koji smatra napadom na slobode pojedinca. "Hoće li sljedeće biti zabrana (pušenja) u kući?", pita se direktor udruge Simon Clark.

16.11.2011. 17:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh