« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
TEHNOLOGIJOM PROTIV BOLESTI

Liječenje osteoporoze pomoću implantiranog čipa

"Bolesnici neće više morati brinuti jesu li i kada trebaju uzeti lijek ili ga ubrizgati injekcijom", objašnjava dr. Roberta Farra, te kaže da to čip radi sam

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

žene

,

osteoporoza

,

lijek protiv osteoporoze

,

čip

Kliničko istraživanje pokazalo je da će odsad biti moguće na daljinu upravljati čipom ugrađenim u tijelo i tako otpustiti dozu lijeka za liječenje osteoporoze u žena, javlja Hina.

Tehnika bi se mogla primijeniti za učinkovitije liječenje drugih bolesti, primjerice raka, najavljuju autori studije objavljene u četvrtak u časopisu Science Translational Medicine. Rad će biti predstavljen na godišnjoj konferenciji Američkog društva za promociju znanosti koja od 16. do 20. veljače okuplja 8.000 znanstvenika u Vancouveru u Kanadi.

Studija je provedena u Danskoj na skupini od sedam žena oboljelih od osteoporozore, bolesti postupnog prekomjernog gubitka kalcija i koštanog tkiva zbog čega kosti postaju krhke i lomljive.

Žene u poodmakloj dobi čine 80 posto populacije pogođene osteoporozom, a najčešće i najopasnije komplikacije ove bolesti su prijelomi kralješaka i vrata bedrene kosti.

"Bolesnici neće više morati brinuti jesu li i kada trebaju uzeti lijek ili ga ubrizgati injekcijom", objašnjava dr. Roberta Farra, vlasnik tvrtke MicroCHIPS iz Massachusettsa.

Dosad su čipovi bili unaprijed programirani i lagano su u tijelo otpuštali male doze lijeka u određenom vremenskom razdoblju, no ovaj čip raspršuje lijek prema naredbi koja dolazi izvana putem bežičnog sustava.

"Taj sustav omogućuje da se lijek ubrizga u krv brzo kao što se to čini injekcijom", navodi dr. Farra.

17.02.2012. 07:40:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh