Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2012. 07:40:31
TEHNOLOGIJOM PROTIV BOLESTI

Liječenje osteoporoze pomoću implantiranog čipa

"Bolesnici neće više morati brinuti jesu li i kada trebaju uzeti lijek ili ga ubrizgati injekcijom", objašnjava dr. Roberta Farra, te kaže da to čip radi sam

Fotografija vijesti

Kliničko istraživanje pokazalo je da će odsad biti moguće na daljinu upravljati čipom ugrađenim u tijelo i tako otpustiti dozu lijeka za liječenje osteoporoze u žena, javlja Hina.

Tehnika bi se mogla primijeniti za učinkovitije liječenje drugih bolesti, primjerice raka, najavljuju autori studije objavljene u četvrtak u časopisu Science Translational Medicine. Rad će biti predstavljen na godišnjoj konferenciji Američkog društva za promociju znanosti koja od 16. do 20. veljače okuplja 8.000 znanstvenika u Vancouveru u Kanadi.

Studija je provedena u Danskoj na skupini od sedam žena oboljelih od osteoporozore, bolesti postupnog prekomjernog gubitka kalcija i koštanog tkiva zbog čega kosti postaju krhke i lomljive.

Žene u poodmakloj dobi čine 80 posto populacije pogođene osteoporozom, a najčešće i najopasnije komplikacije ove bolesti su prijelomi kralješaka i vrata bedrene kosti.

"Bolesnici neće više morati brinuti jesu li i kada trebaju uzeti lijek ili ga ubrizgati injekcijom", objašnjava dr. Roberta Farra, vlasnik tvrtke MicroCHIPS iz Massachusettsa.

Dosad su čipovi bili unaprijed programirani i lagano su u tijelo otpuštali male doze lijeka u određenom vremenskom razdoblju, no ovaj čip raspršuje lijek prema naredbi koja dolazi izvana putem bežičnog sustava.

"Taj sustav omogućuje da se lijek ubrizga u krv brzo kao što se to čini injekcijom", navodi dr. Farra.

17.02.2012. 07:40:31
http://metro-portal.hr/lijecenje-osteoporoze-pomocu-implantiranog-cipa/68325/